Pest och kolera

Jag försöker förstå, förstå vad som händer i vårt avlånga land. Där sjuka under loppet av ett par år har fallit i status från toppen till botten. Jo då, för inte så länge sedan innebar det ett visst anseende att vara sjuka, åtminstone så till vida att det berättigade till vård, omsorg, och förståelse. Den socialgrupp som man tillhört innan var man kvar i, även om de ekonomiska marginalerna minskade. Arbetsgivare och arbetskolleger sa lugnande och uppmuntrade saker, krya på dig, låt det ta den tid det tar, var rädd om dig. Visst fanns det kanske ibland från arbetsgivarens sida en viss egenvinning i att vilja att den sjuke skulle stanna hemma tillräckligt länge. Att ha halvsjuka personer på arbetsplatsen skulle kanske inte vara bra för vare sig arbetsgivarens plånbok eller arbetsmoralen... Men ändå. Det sades ändå ofta med vänlighet.

I dag är situationen en annan. Att vara sjuk i dag är att vara pestsmittad. Smittad av "känslighetssjukan" eller "gnällsjukan" eller "smitarsjukan". Så fort du tvingas stanna hemma från jobbet, oavsett om det är depression eller en bilolycka börjar klockan ticka. Ticka för hur länge du kan tillåtas vara borta från jobbet innan dina privilegier dras in. Privilegiet att tillhöra en arbetsgemenskap, en yrkesgrupp, en socialklass. Kan du inte arbeta hör du inte längre till. Du ska ut, ut i kylan. Du hamnar i en ny socialgrupp, betydligt lägre än arbetarklass, har du "tur" kan du kanske få tillhöra "socialbidragsklassen", för andra är det den svenska motsvarigheten till de kastlöshet som väntar. Du kan inte få socialbidrag, inte a-kassa, inte sjukpenning, inte lön. Har du skulder kan din bostad mätas ut. Skuldsanering går inte, du har ju ingen inkomst. Du hämvisas till dina anhöriga, kan och vill de försörja dig..

Ja, men alla kan väl få socialbidrag frågar du? Nej, inte om du äger din bostad, en bil, är sambo. Eller om socialtjänsten misstycker till dina sjukintyg.. Har du tur kanske du får jobba gratis för att få ut ditt socialbidrag, har du otur blir det bara ett nej.

Min erfarenhet är tydlig återhämtning och sociala omständigheter är oskiljaktiga. Ingen terapi eller medicin i världen biter om de basala behoven av möjlighet till vila, mat och vatten, skydd och respekt för förvägras. I Zimbabwe dör 1000 tals människor av den medicinskt ganska lättbehandlade sjukdomen kolera, bara för att det saknas grundläggande infrastruktur och rent vatten.  Hur många ska få dö i depression, västvärldens motsvarighet till kolera? Självmord tar ca 1500 svenskars liv varje år, de flesta av dessa i samband med depressioner. Men till skillnad från kolera är depressioner vanligt, lågt räknat drabbas 25% av alla kvinnor och 15 % av alla män av minst en depressions period under livet. 

Depressionens allvarligaste symtom är hopplösheten -  mitt viktigaste arbete som läkare är att förmedla hopp.

Skulle regeringen kunna svara mig - var ska jag som läkare få mitt hopp i från?

I advent är mörker och kyla, julsaga anno 2008

Jag fortsätter att glädjas åt alla nya bidrag så här i advents tider. Fast advent är ovanligt mörk i år, och elljusstakens ljus ger inte mycket värme..  Jag önskar att vi alla kunna skicka ut tillräckligt mycket kärlek för att få internet att smälta ned... fast, nej, hur ska vi då kunna  kommuncera?
Adventskramar,
Jenny


 

En liten svensk julsaga från verkligheten

 

Det börjar närma sig jul, och det regnar och blåser kallt utanför mitt fönster. Att det snart blir julhelg uppskattar jag, men inte för att jag då är ledig från arbetet - jag är

nämligen sjuk och sjukskriven, och det har jag varit sedan många år tillbaka. Här kommer en liten julsaga från mig, en sjuk svensk, och om den riktiga verkligheten jag lever i. Det är er verklighet också. Så, från mig, till er alla, God Jul:

 

Har jag det bra?

Som sjukskriven påstås det ganska ofta att man har det bra, och nu under alliansens mandatperiod ibland t.o.m. att man har det för bra. Men varför är det ingen av alliansens anhängare som använder ordet "sjuk" istället för "sjukskriven"? Är det planerat? Förmodligen, för hur hade det annars låtit? Jo, såhär:

"Som sjuk har du det bra!"

Härligt att höra, tack för det! Jag byter gärna ut - vilken sekund som helst - min sjukdom mot friskhet, ett arbete och en lön. Ska vi byta? Tycker du att jag har det bra?

 

Nej, nej, nej!

Jag har det inte bra.

Jag har slagits mot min sjukdom i många år, en sjukdom som gör att jag inte kan arbeta. Jag är mycket högutbildad, ja, många har t.o.m. kallat mig intelligent genom åren, men inget av detta hjälper mig. Min utbildning och kompetens gör mig nämligen inte frisk och arbetsför.

- Alliansen, HÖR UPP! Min sjukskrivning är inte ett arbetsmarknadsproblem!

 

Har jag det bra ekonomiskt som sjuk?

Nej, nej, NEJ!

Jag har maximal sjukersättning, men ändå går 40% (!) av min ersättning till hyra, och totalt har jag mer än 60% i månatliga fasta kostnader, exklusive mat och förbrukningsvaror. Dessutom betalar jag tillbaka på mitt stora studielån! Jag lägger ut förmögenheter på medicin! Och jag lägger ut förmögenheter på läkarbesök. Jag kan inte spara i någon större utsträckning. Jag lever extremt billigt, men jag har inte råd till den tandvård som jag är i stort behov av. Jag har inte råd att resa på semester, inte ens litet, vilket jag känner att jag verkligen behöver. Jag kan inte heller konsumera i den utsträckning som marknaden nu så väl behöver i denna djupa lågkonjunktur.

- Alliansen, HÖR UPP! Min sjukersättning är inte för hög! Den är för låg! Den är skamlig!

 

Har jag en sjukförsäkring som sjuk?

Ibland undrar jag - har jag verkligen haft en försäkring? Alliansen kallar ju alla som kostar - men inte arbetar - för "bidragsberoende". Och från detta ligger det ganska nära till hands att börja bli kallad för "snyltare", "parasit" eller t.o.m. "fuskare". I folkmun kan det absolut ofta låta så redan - alliansen har verkligen lyckats skapa ett "Vi- och dem"- tänkande hos en del av vår befolkning; det hörs klart och tydligt, på gatan, i dagstidningar, i TV och på internet. Tack för detta, mina medmänniskor!

 

- Alliansen, HÖR UPP! Jag har arbetat och betalat skatt! Jag har aldrig fuskat, jag har aldrig arbetat svart eller utnyttjat svart arbetskraft, till skillnad från t.ex. vissa andra högt uppsatta medlemmar i er egen "Allians för Sverige". Jag har alltså följt arbetslinjen mer än vad vissa av era medlemmar gjort.

 

Jag påstår t.o.m. att jag gjort mer arbetsnytta än många andra gör under sitt arbetsliv (ja, jag vet att det är provocerande). Jag har betalat skatt för att bl.a. vara försäkrad vid sjukdom! Vad har jag nu? Kroniska sjukdomsproblem och noll komma noll i SGI (sjukpenningsgrundande inkomst)! Jag lever på 64% i sjukersättning - vilket är ett helvete jämfört med vad jag tjänade som frisk och anställd! Och nu riskerar jag dessutom att bli av med denna redan usla ersättning! Uselt!

 

Har jag trygghet som sjuk?

Nej, nej, NEJ!

Min tidsbegränsade sjukersättning går ut i januari 2009, och jag fasar verkligen för min framtid, som så många andra sjuka svenskar gör! Jag mår sämre nu än innan, efter att de nya sjukskrivningsreglerna röstats fram av alliansen. Ja, det är ett faktum, ingen tvekan där! "Rehabiliteringskedja..." - tillåt mig skratta!

Allt ansvar har ni lagt över på individen. Detta innebär att om våra vårdgivare inte uppfyller sitt samhällsansvar i rimlig tid, så kan vi sjuka bli av med vår sjukinkomst, eftersom ni enbart infört strikta tidsramar för vår del. Smart tänkt? Inte!

 

- ALLIANSEN, HÖR UPP! Har ni hört talas om vårdköer?

 

Jag har vid två tillfällen under min sjukdomsperiod stått i vårdkö i sex månader. Vid ett tredje tillfälle stod jag i kö, men blev till slut utsparkad ur kön av kommun- och vårdekonomiska skäl. Detta innebär att jag har stått i vårdkö i totalt mer än ett år, och t.o.m. lurats på utlovad vård!

 

- ALLIANSEN, HÖR UPP! Er politik har gjort mig sjukare!

 

Ja, det är sant! Er s.k. rehabiliteringskedja är en utförsäkringskedja! Jag har inte under det senaste året sett ens en tillstymmelse till rehabilitering, trots att jag krävt det! Men det hjälper inte, för ni har inte lagt något ansvar på samhället. Och ni själva tar inget ansvar för detta. (Julrim:) Men jag, jag som vill ha rehabilitering men ingen får, ja, jag riskerar nu att stå utan inkomst nästa år!

 

Är detta rättvist? Är detta en rättssäker hantering? Empatiskt? Smart?

Vem kan med sinnena i behåll påstå det?! Kära allians, jag ger er inte en (1) enda poäng på en tioskala (10) i sjukskrivningsfrågan!

Ni får minus tio (-10) poäng av mig, och ingen guldstjärna i marginalen, utan en sakta

försvinnande, rykande julstjärna gjort av ett blankt papper, med lika lite intelligent substans som er politik i denna fråga. Om jag nu som sjuk blir av min ersättning och tvingas till förnedring och arbetskrav från socialen, vilket förtroende tror ni jag kommer att ha kvar för samhället? Jag som aldrig svartarbetat eller fuskat? Hur benägen tror ni jag kommer att vara att på nytt laglydigt bidraga med skatt till den svenska välfärden? Gissa!

 

- Alliansen, HÖR UPP, och lyssna noga!

 

Era representanter i riksdagen ställde sig upp och applåderade i salen när den nya propositionen om sjukförsäkringen hade klubbats igenom! Detta var ett hån - en smäll på käften - riktad till mig och alla andra sjuka människor i vårt land!

 

Och en av era representanter motiverade införandet av den s.k. "rehabiliteringskedjan" (d.v.s. de strikta tidsgränserna och de nya hårda bedömningarna av sjukärenden) med att säga att "vi sträcker ut en hjälpande hand"!

Vilket hån! Vilken dubbelmoral! Och vilken lögn!

 

Alliansen, slutligen, HÖR UPP, och ta lärdom av dessa ord!

En vän som sträcker ut en sådan sorts hand, den vill jag inte ha som vän. Det är en oväns hand. Den handen kan nämligen mycket väl ta de pengar och den säkerhet jag som sjuk behöver så enormt mycket! Pengar som ska gå till medicin. Pengar som ska gå till läkarbesök. Pengar som ska gå till att överleva. Och tycker jag då att denna av alliansen utsträckta hand är en vänlig och varm hand? Tror någon från alliansen verkligen det? Nej, det tycker jag verkligen inte; den handen är ju bitande iskall.

 

Jag kallar den för "död mans hand".

 

 

Kim Svensson,

Svensk medborgare, sjuk, skattebetalare, nu med högre skattesats än friska, nu utan SGI, kanske snart utförsäkrad, och utan tilltro till Sveriges regering.

December 2008.


Fler julklapp(s) rim

Oppositionen har nu sig enat -
var omsorgen om de sjuka all(v)arligt menat?

Resurs julklappsdiktare också visar
deras ansvar när det för sjuka krisar...
__________________________


Vi (S) trivs så bra i vår lustiga lilla Sekt
trots att vi nog inte ens är släkt
Solidariska på det stora hela
pengarna vi alltid försöker dela,
men mest till varandra annars hade de ju inte räckt
 
Vi (S) är mot er sjuka så himla generösa humana och snälla
men förstås bara på låtsas för att ni inte ska börja gnälla
Men detta har Alliansen ännu icke förstått
att elakhet mot sjuka är ett skamligt brott,
som man måste göra i smyg annars kan det en Regering fälla

Vi (S) är präktiga ansvarsfulla och vill precis alltid bestämma 
därför i maktens boningar vi tycker oss snart igen höra hemma
Alliansen vår sjukutredning dock nogrannt följt
så antalet faktiskt sjuka i statistik blivit döljt,
men va bra när vi återfår makten vi inte behöva betala ut ens en enda femma

Vi (S) älskar ju att öka skatter, hyckla och frimura
tänk så lätt det är att hela Svenska folket grundlura
Makten vi nu omedelbart tillbaka vill ha 
för det skulle ju för oss vara tryggt och bra,
annars tänker vi minsann sitta hela Julen äta Toblerone och sura

Fler julhälsningar - och ett förslag

Resurs glädjer sig åt att kunna sprida fler julhälsningar! Tackar!

Snart är det året då sjuka blir friska
och friska blir sjukare än nånsin förr
Kroppens sjukdom blir samhällets gissel
ett gissel för den sjuke som anses vara frisk
- en släng av cancer, utbrändhetssnuva bara,
det ska väl alla lätt kunna klara,
utslagna njurar, en whiplasch för mycket
äsch, stå upp och klara trycket!
Även om du är sjuk är du väldigt frisk
säger de som har känslor som en fisk.

- Den som inte jobbar, ska heller inte äta,
ett mått som är enkelt och lätt att mäta.
Du ska matchas, vilket häftig grej
mot ett grävjobb i Jokkmock
eller gruvor på Svalbard,
säg aldrig nånsin NEJ!
för då får du svälta och leva på att tigga,
det är regeringens julklapp till dej!
 
Nej och usch och hu
därför säger jag: Nyval NU!
Godaste av jular till alla på resurs!


Tänk på att
Det är friskt att vara sjuk i ett sjukt samhälle!

(Författaren, alias "Number 1" ;) Förslaget - det lilla
är att vi till regeringen stilla
skickar kort
så har vi något gjort-

Inte de glömma oss sjuka får
alldeles oavsett hur dåligt vi mår!
 

Rim för de sjukskrivnas klapp

Det lackar mot jul och med det hotas hundratusentals svenskar att slängas ut från sjukförsäkringen, regeringens julkapp till de sjuka. Men vad stod det egentligen på paketet? Håll i hatten..

-----------------

Vi är galna och narcissistiskt störda
men det upplever vi knappast som en börda
För vi bestämmer och äger allt
så det tycker vi bara är ballt,
nu när vi ägandets frukter kan skörda

Vi vill dig faktiskt bara väl
när vi kräver att utnyttja dig som träl
Det räcker minsann inte att i hjärnan ha propp
nej nu skall det för alla bidrag bli stopp,
utan det minsta lilla opposition eller gräl

Vi vill se dig sjuke föraktad av alla
du får gärna snart höra döden på dig kalla
För du är ju slapp och slö
kan därför lika gärna dö,
så att vi ditt lilla fjuttiga bidrag kan nalla

Vi är minsann mer än alla andra värda
trots att vi varken är intelligenta eller lärda
Dina pengar vi snart skall ta
för det passar ju oss så bra,
att se sjuka och svaga i helvetet uthärda


God Jul och Gott Nytt År, önskar ...


Föråldrad ideologi lämnar unga sjuka utan stöd

Så var det dags igen för socialförsäkringsminister Husmark att komma med såkallade hoppfulla nyheter.Den här gången handlar det om att helt och hållet avskaffa aktivitetsersättning, det som har varit de unga vuxnas motsvarighet till tillfällig sjukersättning. Hon motiverar det med att man tidigare gett upp och förklarat för den unga att de inte behövs och att det därför är barmhärtigt att avskaffa denna ersättningsform. Man pekar ut de "nya" (?!!) psykiska sjukdomarna ADHD, ångest och depressioner som sådant man kan både leva och arbeta med. Ilskan får mig att koka. Här är en människa som uppenbarligen aldrig kommit när en person som drabbats av en rejäl depression, som med ett heligt leende säger att man nu gör de unga en stor tjänst som tar bort möjligheten att ha en trygg ekonomisk grund för att läka och börja hitta ett framtids hopp. Min ilska beror på att jag vet, jag vet att en trygg ekonomisk bas ofta är den absolut vikigaste grunden för att ett tillfrisknande ens ska börja. Alternativet socialtjänsten, eller att vara beroende av sina föräldrar förlänger och fördjupar lidandet, och kan omöjliggöra en vettig framtidsplanering. Med hopplösheten kommer maktlöshet, med maktlöshet och hopplöshet självskade-beteende, självmordsförsök och misär.

Förlåt dem fader, de vet inte vad de gör. Jesus ord till sina bödlar på korset. Jag försöker ta in det för att göra min ilska uthärdlig. Jag antar att socialförsäkringsministern faktiskt inte förstår vad illa hon gör. Hur hon med dsina ideoloogiska floskler bokstavligen drar undan mattan för de unga vuxna som drabbats av ängest och depressions tillstånd. Jag antar att hon aldrig fått möjlighet att se det jag ser, ungdomar som med en trygg (men  mycket liten sjukersättning, det handlar väl om ca 7500 kr/mån ?)  som grund kan börja skapa förutsättningar för ett vuxen liv. Med egen inkomst kommer möjlighet till egen bostad, skuldsanering, visst oberoende från föräldrarna och framtidshopp. 

Denna möjlighet vill hon nu avskaffa, socialförsäkringsministern. Mycket pengar att spara kan det inte vara frågan om, då ersättningen nästan är på socialbidragsnivå. Nej, det handlar inte om pengar utan om ideologi och vilja att putsa siffrora. Vi har fått många många fler ungdomar som mår dåligt i vårt land. Det syns inte bara på statistisken över sjukersättning, utan också i ökad andel unga som har sömn problem (de sover nu nästan lika dåligt som de äldsta).

Nej, förklaringarna till minsterns utspel finns snarare i längtan efter Europeisk samarbete och viljan att hålla arbetsmoralen och försörjningsbördande uppe (dvs arbetsincitamentet), liksom arbetslöshetsstatistiken (arbetsutbudet).  Fast för det senare krävs med de senaste månadernas varselvåg knappast några ytterligare politiska åtgärder.

Bettina Kashefi är doldisen, tjänstemannen, bakom förändingarna i sjukförsäkringen, med ett förlutet i jakten på såkallade fuskare och en av de nya modernaternas tänkare. Intressant nog fanns hon med i regeringskulisserna redan under socialdemokraternas tid...(1,2, 3. 4.) 
 


RSS 2.0