FRA och läkarsekretessen

Som läkare är ett av mina privilegier att jag inte får prata om det du berättar till mig som patient. Detta privilegium är särskilt viktigtigt inom psykiatrin, för om inte patienterna kände sig trygga med att de de sa stannade hos mig som läkare (och de andra som är aktivt deltaktiga i vården) skulle mången patient inte prata alls. Och en patient som inte vågar berätta om sitt mående och sina tankar kan jag heller inte hjälpa. Jag kan inte läsa tankar.

De senaste åren har utvecklingen gått mot en allt mer inskränkt sekretess. Patientjournallagen har skrivits om så att de som kan ta del av uppgifterna vidgas, försäkringsbolagen kräver standardmässigt ut uppgifter så fort någon ber om en ny försäkring eller inkommer med en skada. Försäkringskassan och socialen kan be om upplysningar. I alla dessa fall går det dock någorlunda för mig som läkare att vara medveten om hoten och varna patienten. Men med FRA lagen (och tillåtelsen att bugga lokaler) vet jag inte längre alls tystnadspliktens värde. Givetvis måste jag som läkare ibland prata i telefon med mina patienter, om jag då pratar med en patieten som flytt från krigets somalia, riskerar jag då att bli misstänkt som medhjälpare till terrorister? Om samma patient är paranoid och tror att onda män bryter sig in i hans lägenhet på nätterna kanske han behöver medicin eller inläggning på sjukhus, men kan jag vara lugn över att mitt telefonsamtal med personen inte resulterar i att polisen kommer och för bort honom istället? Ett samhälle där man behandlar de svagaste illa kan lätt bli ett farligt samhälle. Att känna trygghet och berätta om de otäcka tankarna kan ofta vara tillräcklig medicin.

Jag önskar att våra makthavare kunde lära sig att inte vara sådana trygghetsnarkomaner. Det är ett allvarligt missbruk de håller på med, ett missbruk som i likhet med de andra missbruk är självdestruktivt och samhällsfarligt! Våga lära er tillit och förtroende, våga släppa kontrollbehovet! Dör gör vi i alla fall en dag, så gör något bra av livet idag!

Föraktfull Räddhågsen Attack

Den starkes trakasserier av den svage fortsätter med tilltagande styrka. FRA lagen är ett ypperligt exempel på den mobbingstämning som genomsyrar 2000 talets samhälsutveckling.  Folket, de svaga, de mänskliga, ska jobba, och hålla sig på mattan. Vi ska skrämmas till foglighet. 

Kursen tycks vara den samma oavsett om det är sossarna eller moderaterna som sitter vid rodret. De är helt enkelt skrämmande ense om vilken utveckling de vill se i Sverige, en utveckling som dock tycks gå stick i stäv med vad folket vill. Vilka är de gemensamma nämnarna, vilka är det som kapat Sverige?  Är det EU, OECD, USA, IMF, Ryssland, Kina, NATO, världsbanken eller? Och varför är regeringspartierna så rädda för demokrati och yttrandefrihet?

Samma våg går över hela Europa, en våg som redan sköljt över USA. En våg av förakt mot demokrati, mot yttrandefrihet och mot civilkurage. Vem kan tjäna på detta? Att denna någon har en högst tvivelaktig syn på demokrati är säkert. Att denna någon är livrädd för folket gör det inte bättre. Vilka mörka hemligheter driver utvecklingen?


Att det inte handlar om att förbättra säkerheten för vanligt folk är dock säkert, se bara riksrevisionens svidande kritik av hur staten handskas med krishantering. Om man verkligen ville skydda Sverige mot inre eller yttre hot vore väl det bästa att se till att vi verkligen hade resurser eller organisation för att konkret avvärja eller handskas med en farlig eller hotfull situation?

Som läkare måste jag ju också tillföra att FRA-förslaget är en enorm inskränkning i patienternas rätt till sekretess. Ska man inte kunna ringa sin doktor utan att  bli avlyssnad? Mina paranoida patienter blir inte mindre farliga av att de inte vågar prata. Att inte tala kan öka det interna trycket till explosiva nivåer.. vill inte se fler vansinnes dåd.
Andra bloggar om: , , , , , , ,


Nedanstående inlägg ur bloggosfären illustrerar det breda, starka motståndet mot FRA-lagen - som blogge bloggelito har döpt till "bloggbävningen" - och dessa är inte ens alla från det senaste dygnet: (klippt från 6 dagar kvar tills riksdagen sviker svenska folketManneorama, Ur Hjärtat, Farmor Gun, Svart på vitt, Kulturbloggen, Mina Moderata Karameller, Alter Ego, AE igen, Enligt Min Humla, Rick Falkvinge manar till aktion och dessutom till samling den 17:e vilket Bloggen Bent också gör, som dessutom blev kopierad av klokbok, Oscar Swartz, Osäkerhet och tystnandet, The Black Page, Anna Troberg, opassande Drottningsylt, Klokbok, Isobels text och verkstad, ProjO, ProjO igen, Caught in the act, Rick Falkvinge igen, Erik Laakso, Christian Engström, Onsdag, Röd Libertarian, Henrik Alexandersson, Tobias Lindquist, Nikke Index, Thomas sida, Kim Haverblad, Lakes lakonismer, Du är vad du läser, Johan Ingerö, Faidros Blogg, Tankar om kristen tro, Ung Vänster, I huvudet på svenssons, BetaAlfa, En kitesurfares dagbok, Trottens betraktelser, Kakis, apg29, Folkpartiet i Nacka, Attila, Erik Hultin, deep.edition, Sanna Rayman, Kenny lex som ritat en underbar illustration, Jonathans blogg, Leiph Berggren, Bloggtidningen, Pär Ström, Basic Personligt, Törnebohms, Edvin Ala, Teflonminne, Claes Krantz, Kopit, Badlands Hyena, Richard Slätt och slutligen Åsiktstorpeden Micke, som till och med haft en livefeed i protest mot det som är på gång att hända.

Även The Pirate Bay har engagerat sig, och länkar sin framsida till stoppaFRAlagen.nu. Oscar Swartz skriver dessutom tänkvärt i Computer Sweden och Tech World tipsar om hur man kan lura FRA i fem enkla steg genom att använda sig av Tor.

* * *


Mobbing och sjukdom, det nedtystade sambandet

Idag är det Elisabeth som berättar om sitt liv. Som mobbad, och som sjuk.


Innan jag blev sjuk hade jag stora planer: skulle bli grävande journalist, bli författare. Hade då mobbats, konstant under hela min grundskoletid. Lärarna ansåg det var mitt fel så de gjorde inget. På högstadiet kom en ny pojke till klassen. Han jagade mig med en tändare varje rast och hotade att bränna ihjäl mig. Lärarna tyckte jag skulle byta klass! Men jag vägrade, eftersom det var på rasterna jag blev mobbad.


Hoppade av gymnasiet, var så skoltrött. Fick gå på så kallad Ungdomsuppföljning som fanns då i början på 90-talet. Det var prova på jobb, läsa in kärnämnen. Gick bra. Men sedan när jag blev "utsparkad" då jag fyllde 18 gick jag arbetslös, fick sedan ett jobb på Gällivare Kommun. Där blev jag utfryst, hånades för att jag mobbats! Blev sparkad utan anledening och mådde mycket dåligt. Min mor orkade inte med mig. Jag hade aldrig fått någon uppmuntran eller tröst! Min far jobbade på dagarna, överlät allt till mor.


Jag flyttade till Härnösand för att "pröva vingarna". Då var det år 1988. Hade nyss avslutat en KomVux kurs där två lärare mobbat mig! Den ena tog mig enskilt och kränkte mig, hon sade jag inte skulle tro att jag kunde klara av hennes kurs! Den andra läraren hånade mig öppet inför hela klassen. Pekade på mig och sade "titta vad tyst hon är, hon kommer aldrig kunna lära sig engelska, ha ha ha"! Jag hade för länge sedan börjat ta på mig skulden, blev tyst och drog mig tillbaka.


Men i Härnösand verkade det vända. Började på en annan vuxenutbildning för att läsa klart gymnasiet. Ingen mobbning! Lärarna var super! Eleverna tog med mig "i gänget" på raster och på lektioner! För första gången i hela mitt liv! Träffade en trevlig man, trodde jag. I början var han trevlig! Han tyckte jag var vacker, han sade han tyckte om mig. Han lurade sakta in mig i ett förhållande som efter ett tag började urarta. Han påstod att jag skulle vara rädd för hans släkt som hade sina rötter i den italienska maffian! De körde omkring i svarta Volvobilar och höll ögonen på mig. Han påstod att han var skild mot deras vilja, att han inte fick ha något nytt förhållande. Ändå var helsvensk, fick jag veta senare!


Sedan kom anklagelserna: "du är hatisk" sade han då han retat mig så jag blev arg. Han provocerade mig mer och mer. Hotade mig, anklagade mig. Han sade jag behövde tuktas! Jag tog på mig skulden. På skolan fick jag min "fristad" tills jag plötsligt blev akut sjuk i diarréer och fruktansvärda magsmärtor. Blev inlagd på sjukhus. Läkaren misstänkte inflammatorisk tarmsjukdom. Började äta anti inflammatoriskt men en specialist friskförklarade mig senare och medicinen togs bort.


Hoten och hånen fortsatte, blev bara värre. Han började slita och dra i mig, knuffa mig, håna mig. Efter ett strupgrepp flydde jag från Härnösand efter att ha gjort polisanmälan. Hamnade i Vännäs och började gå i terapi på ASTA-Teamet i Umeå: en grupp för misshandlade, utnyttjade kvinnor. Så sakteliga började jag må bättre. Fick sjukgymnastik för att stärka min kropp, terapi hos psykiater och diagnos: posttraumatiskt stressyndrom, kolon irritabile (irriterad tjocktarm), personlighetsstörning. Kändes bra med diagnos. Fick sjukbidrag, tidsbegränsad.


Träffade en ny man som först var mitt stöd. En väninna till mig hade övertalat mig att kontakta honom eftersom han var duktig på att få folk på fötter. Han lyckades med hjälp av ASTA -Teamet. Allt var bra då jag blev gravid. Allt var bra då jag fött barn. Men tyvärr hände något som gjorde att mina diagnoser förstärktes! Helt i onödan om samhället skulle fungera som det skall!


Elisabet, 34 år


Tack Elisabeth för att du delar med dig av din berättelse! Bara det att våga att ordet mobbing i sin mun kan vara ett stort steg, det är så skambelagt. Att det är mobboffret som är fel är nog inte en så ovanlig tanke bland de som inte vill eller orka ta sitt ansvar för att förhindra det. Den som har blivit mobbad kommer lätt att känna sig ifrågasatt, och kanske är man det också? Stort tack för det arbete du gjort för att komma tillbaka och berätta din historia,  kanske kan den sprida mod till andra!

Resurs kräver svar, tog (s) sitt ansvar?

Så här i efterdyningarna till riksdagens genomröstning av "Utförsäkringslagen" som träder i kraft den 1 juli har Resurs åter kontaktat många av aktörerna. Vi publicerar här ett urval av svar. Vi vill samtidigt passa på att rikta en stor eloge till tidningen Kollega, Tv4 samt organistationerna OMM, Nackskadeförbundet och Handikapprörelsen för gott samarbete!

Vi börjar med Socialdemokraterna

Socialdemokraternas förhållande till förändringarna i sjukförsäkringslagen är minst sagt komplex. Den förändring i praxis på försäkringskassorna som lett ditt en kraftig ökning av antalet överklaganden till länsrätter och kammarrätter tog sin fart efter att den förra regeringen aviserat ambitionen att "halvera sjukskrivningarna". Läkarintyg som tidigare accpeterats som fullgoda blev över en natt ogiltigförklarade. Informationen om att försäkringskassan ämnade avslå fortsatt sjukpenning skickades hem till patienterna, alldeles oavsett om dessa var i form att ta del av ett sådant brev eller ej. Den sjukskrivande läkaren fick ingen information alls att hans eller hennes intyg över en natt ogiltigförklarats. Många patienter blev handlingsförlamade av beskedet och klarade inte av att överklaga eller i vissa fall ens söka sin läkare. I vissa fall ansåg man även att det retroaktivt funnits en arbetsförmåga, och patienten kunde då bli anklagad för fusk och krävd på återbetalning. Det gick ofta snabbt prestige i frågorna så att nya läkarintyg inte togs emot välvilligt av den stressade handläggaren. Att handläggaren hade en kraftig press på sig att underkänna intyg och dra in ersättning råder nog ingen tvivel om. En press som hade sin grund högst upp i S ledning.

Men, historien slutar inte här. I december 2007 avgick Inger Efraimsson från sin post som ordförande i Försäkringskassan, i öppen protest mot deplanerade förändringarna i sjukförsäkringen. (Svd, DN). Hennes post stod dock inte tom länge, då socialdemokraten Erik Åsbrink genast tog över ordförandeklubban. Inte konstigt att sossarnas röst varit lite klen i debatten, det är svårt att prata tydlgit med delad tunga.

Ytterligare ett bevis för att sossarna inte omprövat sin politik i sjukförsäkringsfrågan är att det är enmansutredaren och socialdemokraten Anna Hedborg som i slutändan kommer att ha makt att avgöra vilka som utföräkras  eller inte. Hennes ansvar i enmansutredningen som ska vara klar 31 maj 2009  är att definiera vad arbetsförmåga är. Det är ju, till skillnad från vad Cristina husmark brukar humla om inte sjukdomen i sig utan den nedsatta arbetesförmågan som ligger till grund för om du får någon sjukpenning eller inte. (Observera dock att det givetvis bara är nedsatt arbetsförmåga som beror på sjukdom som får räknas, om du har nedsatt arbetesförmåga pga analfabetism så får det inte tas med i bedömningen av din totala arbetsförmåga, så ett jobb som skribent kommer att anses vara lämpligt för analfabeten som pga trasiga axlar inte längre kan jobba som lastare).

Socialdemokraternas agerande under vårens handläggning av sjukförsäkringspropostionen tål också att granskas. Visserligen sade S nej till propositionen i sin reservation mot socialförsäkringsutskottets betänkande, men så mycket mer blev det väl inte heller. Jag saknar de eldiga debatterna, inlägg i stora tidningar, TV utspel eller liknande. Varför ville man låta frågan passera så tyst om man nu är så kritisk? Till slut ordnades en gemensam manifestation den 3 juni, varvid tom Mona Sahlin kunde skymtas på Mynttorget. I tidningarna var det dock bara sänkningen av ersättningsnivåerna i kronor räknat som lyftes fram, den långt viktigare solidaritetsfrågan att många sjuka kommer att utförsäkras fick en mycket undanskymd roll. Att S och LO folket inte ville delta i Resurs eller Handikapprörelsens manifestioner, utan försvann lika fort som de kom dit stärker mitt intryckl av att detta delvis var ett mediajippo med lite anknytning till verklig omsorg om de drabbade.

Jag undrar också vad som hände under själva omröstningen. Hur kommer det sig att det var fler s- ledamöter frånvarande under den första omröstningen i frågan än i den fjärde. Kom de för sent till en av århundradets viktigaste omröstningar? Slarvigt? Eller planerat? Man räknade helt sonika med att ingen av alliansens ledamöter skulle lyssna på sitt samvete, så att deras egen frånvaro skulle vara obetydlig.

Men frågan är inte över. S har fortfarande möjlighet att påverka. Låt oss se om de tar de chanserna. Att slå sig till ro med att de är i opposition och vänta med att se siffrorna över hemlöshet, fattigdom, och självmord börja stiga för att ha något att lägga på valbrasan, är inte bara oansvarigt, det är cyniskt.


Kommer MP och V bara stillatigande acceptera att sitta i en S-regering 2010 om S inte i ord och HANDLING tar avstånd från utförsäkringslagen? Vill de bli gisslan på samma sätt som moderaternas stödpartier blivit i allainsen? Jag bara undrar.

Jenny

-------------------

Från min mailkorg:

Anna skriver: Efter att ha mejlat samtliga riksdagsledamöter i (s) och frågat om vem som utkvittats och på grund av vilken anledning och vem som bara uteblev fick jag tillskickat mig detta ..

"Hej Anna! Tack för det mail som du skickat till flera socialdemokratiska
riksdagsledamöter. Jag har fått i uppdrag att besvara det.

Vi delar din oro över att regeringen och dess stödpartier i riksdagen
kommer att rösta igenom ett lagförslag som innebär att:

- Endast krav på individen - utan krav på motprestationer av andra aktörer
som kan ge rehabilitering.
- Snäva och mot individen ensidigt inriktade tidsgränser med risk att
människor tidigt förlorar sin anställning.
- Krångliga regler för när man har rätt till sjukpenning och
sjukersättning.
- Uppenbar risk att bli utförsäkrad, utan rätt till ersättning om man varit
sjuk länge eller haft flera sjukperioder bakom sig.
- Ett systemskifte för sjukförsäkringen som bland annat innebär införande
av en ettårsgräns i sjukpenningen samt en förskjutning i riktning mot en
mer diagnosbaserad sjukpenning, där  vissa sjukdomar är berättigade till
den högre nivån från sjukförsäkringen.
- Standardtrygghetsmodellen välts omkull - vi går mot en
grundtrygghetsmodell.

Vi kommer att rösta emot regeringens proposition. Regeringens förslag
innebär snäva och mot individen ensidigt inriktade tidsgränser, införande
av en justerad minskningsregel i sjukförsäkringen, samt en tydlig
positionsförflyttning mot en mer diagnosbaserad sjukförsäkring. Sverige får
en sjukförsäkring som varken är trygg, enkel, aktiv, rättvis eller
rättssäker.

Regeringens förslag är en dåligt underbyggd skrivbordsprodukt, utan
förankring i verkliga arbetslivet. Propositionen är åter ett bevis för en
borgerlig regering som slarvar i sin iver att genomföra omvälvande
förändringar, hafsas förslag fram.

Med vänliga hälsningar

Karin Berg
Socialdemokraterna (S)var Direkt".

Inte direkt svar på frågan. Någon som vet hur man får tillgång till info om utkvittning och vilka som bara uteblev?

Dessa s/v-ledamöter var frånvarande:

Björck, Patrik

s

Västra Götalands läns östra

Frånvarande

 

Bohlin, Sinikka

s

Gävleborgs län

Frånvarande

 

Brandin, Claes-Göran

s

Göteborgs kommun

Frånvarande

 

Bäckman, Roland

s

Gävleborgs län

Frånvarande

 

Eberstein, Susanne

s

Västernorrlands län

Frånvarande

 

Eriksson, Birgitta

s

Västra Götalands läns västra

Frånvarande

närvarade  senare

Granberg, Lars U

s

Norrbottens län

Frånvarande

 

Granlund, Marie

s

Malmö kommun

Frånvarande

 

Hagberg, Michael

s

Södermanlands län

Frånvarande

närvarade  senare

Hoff, Hans

s

Hallands län

Frånvarande

 

Hultqvist, Peter

s

Dalarnas län

Frånvarande

 

Jansson, Eva-Lena

s

Örebro län

Frånvarande

 

Jeppsson, Peter

s

Blekinge län

Frånvarande

 

Johansson, Ann-Kristine

s

Värmlands län

Frånvarande

 

Jonsson, Peter

s

Västra Götalands läns norra

Frånvarande

 

Juholt, Håkan

s

Kalmar län

Frånvarande

 

Kerimo, Yilmaz

s

Stockholms län

Frånvarande

 

Larsson, Lars Mejern

s

Värmlands län

Frånvarande

 

Malmström, Louise

s

Östergötlands län

Frånvarande

 

Moberg, Carina

s

Stockholms län

Frånvarande

 

Nordén, Marie

s

Jämtlands län

Frånvarande

 

Olsson, Hans

s

Västra Götalands läns södra

Frånvarande

 

Omanovic, Jasenko

s

Västernorrlands län

Frånvarande

 

Pagrotsky, Leif

s

Göteborgs kommun

Frånvarande

 

Papadopoulos, Nikos

s

Stockholms kommun

Frånvarande

 

Pettersson, Leif

s

Norrbottens län

Frånvarande

 

Pärssinen, Raimo

s

Gävleborgs län

Frånvarande

 

Runeson, Carin

s

Dalarnas län

Frånvarande

närvarade senare

Rådström, Britta

s

Västerbottens län

Frånvarande

närvarade senare

Sahlin, Mona

s

Stockholms län

Frånvarande

 

Sydow, Björn

s

Stockholms län

Frånvarande

 

Särnblad, Anneli

s

Dalarnas län

Frånvarande

 

Waidelich, Tommy

s

Stockholms län

Frånvarande

 

Vestlund, Börje

s

Stockholms kommun

Frånvarande

 

Zakrisson, Kristina

s

Norrbottens län

Frånvarande

 

Österberg, Sven-Erik

s

Västmanlands län

Frånvarande

 

Björlund, Torbjörn

v

Östergötlands län

Frånvarande

 

Brink, Josefin

v

Stockholms län

Frånvarande

 

Dinamarca, Rossana

v

Västra Götalands läns norra

Frånvarande

 

Engström, Marie

v

Värmlands län

Frånvarande

 

Holma, Siv

v

Norrbottens län

Frånvarande

närvarade senare


Överkänslig, säger du? Vem är du då, som inte tål mina känslor?

Resurs fortsätter stolt serien "Från mitt persektivt". Idag är det Signaturen Fallen som berättar. Hon har alltid varit känslig säger hon,  överkänslig?


Är snart 40år. Fyra utbildningar på högskolenivå bakom mig och 37 st olika anställningar. Har hela mitt liv strävat efter och försökt få denna del att fungera, men aldrig riktigt fått det heller. 

Kan inte ge upp. Både en stor fördel och en nackdel. Lätt att mentalt bränna ut sig här.


Det tog mig 15 år att komma till psykiatrin. Hela hela mitt liv rasat mellan alla möjliga stolar. För jag har hela tiden klassat som för känslig.


Tog mig en omväg. För först var jag inte tillräckligt sjuk för att få komma till öppenpsykiatrin. Hade då "bara" psykotisk depression och utmattningsyndrom. Gick igenom universtitet, för jag visste och förstod att det var mer än så här och genom denna väg, så fick jag möjligheten att få komma. Då var det nya diagnoser, som socialfobi, panikångest, dystymi och borderline. Borderlineproblematiken, växte fram under min KBT. Fick då hjälpen mot DBT och en fortsatt utredning. Bipolär var på tal men las åt sidan.


Samma tid som jag äntligen kom till psykiatrin så var jag manisk. Skulle heala hela världen från psykisk ohälsa. Kunde ju heala... Paranoia på detta. Allt som skedde hade ett bakgrundsyfte, skada mig. Fast detta var som sagt en biverkning av antidepressiv medicin.

Jag arbetade hela denna tid.


Är idag ur min borderline problematik, men som psykiatrin fungerar så får man det ena men inte det andra. Försöker och trycker på att få en utredning för att se om det hela är dissociativt eller bipolärt. Men pengarna ska räcka till så många som möjligt, så jag får nog mera vara utan utredningen.


Är extremt stresskänslig. Är jag trygg i gruppen och situationen, så klarar jag mer än en relation, men om detta inte är uppfyllt så klarar jag inte detta. Har en mycket lång landningsträcka. Kan ta uppmot en vecka att landa efter något stort. Har accepterat detta och vet att detta är jag. Har reaktivare, längre och mycket starkare känslor, än genomsnittet. Detta är jag och något som jag är stolt över idag. Vägen hit har varit väldigt lång.

Genom DBT och mindfulness, fick jag enorm sjukdominsikt och självkännedom. Vet var mina gränser idag går. Även fått lära mig sätta gränser och säga Nej.


Men min värld svänger. Inget som jag riktigt kan hantera och genom min självkännedom har nu lagt märke till.  Från jätte toppen, speedat och mycket mer än så här. Ser ibland shadows peoples och svarta katter som springar framför mig. Men bland rasar allt, då vill jag mest bara dö. Mellan varven kan det hela vara helt ok och hanterbart. De dissociativa rösterna är borta idag och det är jag tacksam för.


Upplevelsen är min, min sjukdom syns inte. Då existerar den inte.Jag blir invaliderad och kränkt på samma sätt som under min uppväxt. Man säger att jag bara känner efter för mycket för mitt eget bästa. Tänker för mycket, det är då bättre att inte tänka.


Nu med denna politik, arbetslinjen, så ska jag börja om från början. Byta jobb tills jag finner ett som kanske kan fungera. Som om jag inte redan har provat? Har som sagt 37 st anställningar bakom mig redan. Vet att detta inte fungerar. Det går inte att försöka byta sig fram, när man inte får ta hand om det som finns i grunden.

Jag är en av dem som kommer att bli arbetsför...


/Fallen


Tack Fallen för att du lyft upp detta, att vuxenlivet som psykiskt lidande ofta kan innebära en upprepning av lidandet som barn. Vilka tror de att de är de där som har rätt att kalla andra överkänsliga! Är det inte de "starka" som är överkänsliga och inte tål den sjukes/barnets protester?  Överkänslig, den "starkes" ettiket på de "svaga". Så defineras protesten/kritiken som irrelevant. Men att kalla någons protest för överkänslighet, innebär ett avvisande och en devalvering av dess människovärde- och vem har inte rätt bli upprörd av det?

Från mitt perspektiv - röster från Utanförskapets Sverige..

Arbetet med Resurs bok "Från mitt perspektiv, röster från Utanförskapets Sverige"  fortsätter. Sedan tidigare har vi GWs och Fallens brev. Dessutom finns ytterligare några i resurs mailbox som jag ännu inte hunnit med att lägga in. Här kommer en gripande berättelse. Namnet är fingerat, författarinnan är känd av Resurs.


Jag är en 41 årig tjej som varit sjuk sedan januari -97. Då kollapsade jag efter att jag drivit mig själv för hårt under så gott som hela mitt liv. Var alltid den "duktiga" flickan som fixade och hjälpte allt och alla. Jag har fyra barn på 7, 14,16,18 år.

Min diagnos är OCD (tvångs syndrom) och ständigt återkommande depressioner och jag har blivit VÄLDIGT stresskänslig. Jag medicinerar och går i samtal.

Jag vet aldrig hur jag kommer att må från dag till dag. Får ofta ringa återbud till saker för att hälsan den dagen är sämre än vanligt.

Det har varit en otroligt tung och jobbigt höst och vinter eftersom F-kassan har härjat med mig.

Jag hade "fräckheten" att vilja testa min arbetsförmåga i jan. 2007- jag kom upp i 8 timmar i veckan och det funkade hyfsat några veckor innan det  började gå utför igen. jag kämpade på in i det sista för jag trodde att det
kanske skulle lätta.

Men efter semestern förra året så funkade det inte längre. Och som tack för att jag försökt testa jobba så hotade "kassan" att dra in HELA min ersättning. Inte bara för dom timmarna jag hade arbetstränat utan rubbet!!

Givetvis fick jag panik och allt rasade som ett korthus runt mig. Hela hösten och halva vintern jagade dom både mig och min läkare med blås lampa.

Läkaren fick skriva en hel bok om mig och mitt mående och svara på frågor som var så korkade så jag vill inte ens återge dom.

Efter flera månaders trubbel så fick jag igenom hel sjukersättning till aug.2009. Och det visade sig att det inte var försäkringsläkaren som hade förordat denna utredning av mig utan det var handläggarens eget race.

Enligt min läkare så hade försäkringsläkaren gått på min läkares linje från början. Så allt detta pga att jag hade en handläggare som inte borde få jobba som det.

Tre veckor efter jag fått min ersätting så dimper det ner ett brev från "kassan" och som vanligt så vet man att det är inga goda nyheter. I 3 veckor fick jag känna lite lugn att jag fått lite andrum...................... för i brevet blev jag kallad till möte med det där PILA projektet.Och jag skulle ut i rehabilitering.

Jag totalrasade,läkaren och min samtalskontakt fick hjälpa mig att ordna upp det där och nu har jag respit till efter semestern sedan måste jag komma på ett sånt möte, annars åker ersättningen.

Så nu återstår att se hur det går, nån rehabilitering är inte aktuell för mig nu,då jag mår så jävla dåligt. Har inte mått så här dåligt sedan -99 när jag låg inlagd. Och jag behöver en hel del mediciner för att klara
vardagen................så jag ser ingen framtid för mig längre. Det känns som om både orken och viljan att kämpa har försvunnit. Jag är totalt körd i botten och vet inte hur allt kommer att bli!!


Tack Ann för din gripande berättelse! Jag får svid i halsen och tårade ögon. Saknar ord.

Resurs tar nya tag

För det första!  Vi har återigen fått kontakt med signaturen MN (Mats) som inte hörts av på ett tag. Skönt att höra att du fortsätter att kämpa Mats! Vi har varit lite bekymrade. Väldigt skönt att höra att du fortfarande är med oss. Du som är orolig för någon annan, maila mig gärna så får vi försöka med nya efterlysningar.

För det andra!   Vi efterlyser forskare som vill och kan undersöka hur den nya sjukförsäkringslagen kommer att påverka olika grupper. Kommer vi att bli friskare och piggare som regeringen tror eller inte?

För det tredje!   Vi undersöker möjligheterna till att pröva regeringens och riksdagens agerande i den aktuella frågan.

För det fjärde!   Vi undersöker möjligheterna till bildandet av en fond (Resursfonden) för att kunna ge ekonomiskt bidrag till de som tillfälligt är i nöd, samt stödja Resurs fortsatta verksamhet.

För det femte!   Vi fortsätter insamlandet av personliga redogörelser till boken "Från mitt perspektiv" Röster från Utanförskapets Sverige" Jag efterlyser därför kortare betraktelser (personliga) som lyfter upp olika sätt som man kan ha hamnat i utanförskap. Berättelserna ska vara autentiska och självbiografiska, ca en A4. Du är givetvis anonym om du inte absolut vill stå med namn. Den dag boken säljs kommer överskottet att gå till Resursfonden.

För det sjätte!   Vi fortsätter att bevaka förändringar i sjukförsäkringslagarna och andra relaterade lagar. Vi bevakar också vad som döljs i den sk rehabiliteringspengen och
sjukvårds miljarden.

För det sjunde!   Då den nuvarande riksdagen tycks ha förlorat verklighetskontakten och styrs av cyniskt maktspel kräver vi nyval. Vänta dock med att skriva under/ sprida listan, tills texten är färdigkorrigerad! Observera att det vi kräver alltså är ett extraval, dvs ett nyval som sätter punkt för den nuvarande mandatperioden. En sådan extra valperiod gäller till nästa ordinarie val, dvs 2010. Resurs är fortfarande partipolitiskt obundet, och extravalet kopplas till kravet att en ny regering genast river upp proposition 136 och att de som pga den lagen fått sig SGI indragen får den återställd till 2007 års nivå samt att en sanningskommission vad avser konsekvenserna av de senaste 15 årens förändringar i sjukförsäkringspraxis tillsätts.

Hoppas ni vill vara med! Allt engagemang sker givetvis fortsatt helt ideellt och i mån av dagsformen!


Ett misslyckande bakom oss, nya strävanden framför oss

Tack för alla varma hälsningar i  kommentarsfältet! Ni får mig att le! Ni får mig att inte tappa hoppet. Att inte känna mig ensam, att känna att det trots allt var värt besväret. Jag undrar om någon av er såg min hälsning till Er i går. Jag marcherade i processionen från Kungsträdgården till Skansen, i sorgedräkt och viftande svarta ballonger. (Kanske fastnade det på TV kameran. Men de kanske lyckades regidera bort det. Jag vet inte). Men det var en stor hälsning till er alla drabbade. Jag viftade stolt min svarta ballong, stolt över att företräda er i det officiella nationaldagsfirandet. För visst ska vi också kunna fira, inte behöva känna oss uteslutna. Visst älskar jag fortfarande Sverige, men det Sverige som jag älskar är ni!

På min psykoterapiutbildning (som jag läst första delen av denna vår)  pratade vi senast om GAD, Generaliserat ångest syndrom, en av de stora ångestsyndromen. GAD är en mångfacitterat tillstånd med den gemensamma nämnaren att den drabbade oroar sig för framtiden mer än vad som är hälsosamt. För en del med detta tillstånd kan en viktig del av behandlingen vara att misslyckas.

I vissa amerikanska företag anställer man bara chefer som har ett rejält misslyckande bakom sig. Hur kommer det sig?Den som har misslyckats har dels visat att den vågat kämpa mot något, vågat ta risken att förlora, bli förlöjligad, gå i väggen. Det kräver mod att våga sätta sig i en situation där man kan misslyckas. Men, den som har misslyckats ordentligt och sedan söker en chefsposition har också lärt sig hemskt mycket om hur man samlar ihop sig och börjar om från början. Troligen har de också lärt sig ödmjukhet.  Att börja om från ett rejält misslyckande brukar kräva att man visat sig svag, och att man varit tvungen att ta emot andras hjälp. För att vara hela människor måste vi acceptera både vår styrka och vår svaghet.

Att acceptera sin svaghet är svårt. Att vara beroende av andra, att göra sig sårbar, innebär att våga ta risken att bli kränkt eller övergiven. Men utan modet att bli övergiven kan vi heller aldrig riktigt fa chansen att uppleva att vi är älskade. Kanske är det just det som har varit det mest djävulusiska i systemet, att människor blivit kränkta när de kommit med sin svaghet. Jag beundrar er alla, som gång på gång blivit kränkta, och ändå inte gett upp hoppet!

Men att acceptera sin styrka kan vara lika svårt. Med accepterande av sin styrkan kommer ochså insikten om vårt personliga ansvar, insikten om att vi faktiskt har möjlighet att förändra världen, åtminstone just idag, just här. Det innebär at våga utsätta sig förlöliganden, och misslyckanden. Att våga tro att man är något, det är stort! Att både acceptera sin styrka och sin svaghet är svårt, men först när vi gör det kan vi bli hela människor.

Så jag erkänner, jag var naiv. Jag vågade tro att jag kunde förhindra den här lagen från att gå igenom. Jag drog med er i din förhoppningen. Vi gjorde vårt bästa, vi misslyckades. Vi måste börja acceptera att vi lever med en fruktansvärt kränkande lag, vi måste hitta sätt att förhålla oss till den verkligheten, utan att vare sig själva bli cyniska eller gå under av bedrövelse. Jag ser inte hur idag. Men jag är ju inte ensam. Tillsammans hittar vi stigar i mörkret. Vi måste våga tro det.

Kramar,

Jenny

En nationaldag i sorgens tecken!

Solen skiner underbart, fåglar kvittrar utanför fönstret. En ledig dag. En dag man borde fira sitt land och vara glad. Men i år kan det inte bli på det sättet. I år är det en nationaldag i sorg. I sorg över att vi låtit det gå så långt. Att demokratin redan är så hårt skadad (om den någonsin funnits, jag börjar undra). Att föraktet och hånet mot vår männsklighet inte kan mötas med dialog. Vi har försökt med dialog, men ingen vill lyssna. Och lyssnar man så är det inte för att förstå, utanför att hitta argument för sin egen sak. Jag blir så trött, så trött och så ledsen.

Jag vet givetvis att det var väntat, mycket väntat. Men jag är ändå skakad eftersom jag aldrig kunde acceptera den här fruktansvärda lagen, och det här kommer jag heller aldrig att acceptera även om jag inte kan förändra det.  Det vore att svika min mänsklighet och min medmänsklighet att acceptera att man låter hårda stövlar trampa på oss. Jag har alltid gillat sinnesros bönen (Att acceptera det man inte kan förändra, förändra det man kan och förstånd att inse skillnaden) men i detta fall tycks den inte tillämplig. Det finns saker som man inte kan förändra men inte heller acceptera, det här är en av dem. Jag får acceptera att någon sinnesro i denna fråga kommer jag inte att få. Då återstår bara att hitta ett sätt att ändå inte låta detta tynga ner mig mer än jag orkar. Tillsammans klarar vi det! Med humor, gemenskap och värme, och med kämparviljan i behåll. Men sorgen behöver också sin tid.

I dag flaggar vi på halv stång, vajar svarta ballonger och sjunger dystra sånger. En nationaldag i sorgens tecken.

Kramar,

JennyBloggar om nationaldagen (126 inlägg) (+)   RSS-flöde för nationaldagen

Relaterat: sverige(&), 6 juni(&), svenska flaggans dag(&), nationalism(&)svenska flaggan, sjätte juni, politik, sveriges nationaldag, nazism, patriotism, em, fotbolls-em, kulturfyran, fotboll politik(&), alliansen(&), försäkringskassan(&), moderaterna(&), välfärd(&), regeringen(&), riksdagen(&), sjukpenning(&), sjukförsäkring(&), samhälle(&), utanförskap(&), väder(&), hemlöshet(&), funktionshinder(&), socialdepartementet(&), sommar(&), manifestation(&), skatt(&), psykvård(&), lagförslag(&), offentlig sektor(&), hälsa(&), påskuppropet(&), svt(&), ångest(&) kramar 6 juni (&), svenska flaggans dag(&), sverige(&), sveriges nationaldag, nationalism, svenska flaggan flagga

nationaldag sorg nationaldagsfirande nationaldagssörjande sjukförsäkringen resurs (24 inlägg) (+)   RSS-flöde för resurs

Relaterat: sol(&), sommar(&), sjukvård(&), samhälle(&), vår(&), psykisk sjukdom(&), protest(&), solsken(&), betessläpp(&), deprimerad(&), cristina husmark pehrson(&), hemlöshet(&), funktionshinder(&), sjukpenning(&), sjukförsäkring(&), självmord(&), juridik(&), skatt(&), fördomar(&), sjukskrivningsregler(&), offentlig sektor(&), politik(&), namninsamling(&), sjukförsäkringen(&), påskupproret(&)SvD sjukförsäkringen
Enfaldsbarometern Nationaldagen till ära - svenskens vardag
Steve Lando  Var femte svensk firar Nationaldagen!  Åhléns patriotism? Tiarafeministen Linnéa  Nationaldagen betyder inte ett skit  Offentlighetsprincipen, allemansrätten och ett öppet samhälle Förbjud nationaldagsfirande för gudsrikesmedborgare! Åsa Carlsson - Liberal Nationaldagen, betyg, V-kongressen och Max:s jj.n  Imorgon Nationaldag, firar du?...//GB Grynboll's Hotspot  Fira Nationaldagen  Happy nationaldag! Eller vad vi nu firar egentligen  Nationaldagen - Ingen folkfest

 NATIONALDAGEN, RASISM, NATIONALISM
 10 bloggar kommenterar länken
 Badlands Hyena, Oväsentligheter ... ..., enklabloggen.blogspo..., LasseB, Tobias Lindqvist, Tobias Lindqvist och Maleandro

http://sydsvenskan.se/kultur/article331616.ece

  
 

Nej, Nej, Nej -ingen ville lyssna och ingen vågade backa

En sorgens dag för Sverige. Riksdagen sa ja till "utförsäkringslagen", sa JA till mer social misär, sa JA till ökad utslagning och Ja till ökat utanförskap. De sa amtidigt nej till sunt förnuft och nej till att vårda den gul-äggsläggande hönan. Idag sörjer vi den svenska modellen. Nu blåser vi svarta ballonger och hissar flaggan på halvstång och firar nationaldagshelgen i sorgens tecken.

Men ni ledsna och missmodiga idag , lova mig att inte ge upp. Oavett vad staten säger är ni oändligt värdefulla. Tappa inte hoppet. Vi kommer igen!

Redovisning förslagspunkter 2007/08:SfU12

Socialförsäkringsutskottet
2007/08:SfU12
En reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång i arbete


Läs 2007/08:SfU12

Klockan klämtar för den sjukförsäkringen..

Idag, den 5 juni klockan 12.00 röstar riksdagen om proposition 136, som i praktiken innebär att häxprocessen mot de sjuka och mot läkare fullbordas i en offentlig avrättning av den svenska modellen. Lagförslaget innebär att den sjuke får allt ansvar och inga rättigheter, medan arbetesgivare, försäkringskassa, och vårdgivare går fria. Det kommer att bli väldigt svårt att få arbetsskador godkännda och väldigt enkelt att säga upp arbetsskadade. Ersättningsnivåerna är inte de viktiga, nej det avgörande är att sådana trygghetsformer som den Tidsbegränsads sjukersättningen, som för många av mina patienter varit en ren livlina, avskaffas. Kraven för att uppbåda den varaktiga sjukersättningen är så höga att jag befarar att i princip inga med psykisk sjukdom (förutom demenser) kvalificerar. Dvs, alla de med psykisk sjukdom, som inte är återställda inom 6 månader, riskerar att hamna i rännstenen. Vilka medicinerer tror lagstiftarna ska hjälpa den att resa sig som inte har tak över huvudet, inga pengar och inga möjligheter att tjäna pengar, oreglerade skulder (hyresskulder, CSN.skulder, underhållsbidragsskulder, apoteksskulder). Mentalsjukhusen är avskaffade, så att låta den sjuke bo på sjukhus har vi absolut inga resurser till, psykiatrin erbjuder ju nu endast akutpsykiatrisk vård. Men att skriva ut en psykiskt sjuk till att bo på gatan känns inte särskilt meningsfullt. Det blir soprum och viadukter som rikserar bli nya hem åt våra sköraste patienter. Detta kommer troligen att leda till att stigmatiseringen kring psykisk sjukdom som äntligen minskat, åter börjar öka. Ökar stigmatiseringen får folk svårare att söka hjälp i tid, svårarae att prata med sina anhöriga, risken för självmord och isolering ökar.

Ja, det är en tragisk bild, en absurd och cynisk tragedi. För det skulle inte alls behövas. Det har gått bra för Sverige, ohälsan är redan på väg ned, ny kunskap om hur man kan förstå och behandla psykisk sjukdom formligen sprudlar fram. Låt oss läkare få en chans att lära oss hur man ännu bättre hjälper människor tillbaka efter att de drabbats av psykisk kollaps! Låt oss slippa orimliga och omänskliga lagar som omöjliggör vårt arbete!

Relaterat:

Regeringen sorterar ut sjuka

SJUKFöRSäKRING, FöRSäKRINGSKASSAN, REHABILITERINGSKEDJAN
 11 bloggar kommenterar länken

Badlands Hyena, Den hälsosamme ekono..., Lowdin.com i Bromma, In Your Face, Johanna Graf, Kaktusblommans blogg...  Sånger från nedre bo...
Rehabgaranti bara för för vissa grupper (Kaktusblommans blogg - att leva med smärta); 2 kommentarer
Utförsäkrade till utanförskap (Johanna Graf); 3 kommentarer
Bristfällig information i media
Brännpunkt
"Längst bak där satt alla som inte var så balla"
Rehabgaranti som hänger i luften
Utförsäkrade till utanförskap
Bitvis låg debattnivå och knäck i lurarna
Utanförskapet - Sjukförsäkringen
Sjukförsäkringen - då och nu
Vem litar på Folkpartiet
Alternativ saknas
Medierna informerar för sent
Även lama kan jobba
Svt 
tv4 22 nyheterna (ca 8 min in i programmet)
Kollega (1, 2)


Bloggar om påskupproret (45 inlägg) (+)  

Relaterat: utanförskap(&), samhälle(&), hälsa(&), sjukförsäkring(&), politik(&), riksdagen(&), lagförslag, sjukskrivningsregler, manifestation, juridik, socialdepartementet, sjukpenning, proposition, cristina husmark pehrson, regeringen, protest, diskriminering, försäkringskassan, sjukersättning, sjukförsäkringar, sommar, borderline, psykisk sjukdom sommar, solsken  väder, regnsol, lunch, vår  midsommar påskupproret påskuppropet politik, hälsa, fördomar, psykvård, självmord, samhälle, barn, funktionshinder, vänskap, deprimerad, depression, psykisk sjukdom, vård, borderline, ångest sjukförsäkringar

Bloggar om manifestation (54 inlägg) (+

Relaterat: regeringen(&), protest(&), sjukskrivningsregler(&), hälsa(&), sjukförsäkring(&), juridik(&), sjukpenning(&), proposition(&), cristina husmark pehrson(&), samhälle(&), påskupproret(&), utanförskap(&), mobbing maraton ifau försäkringskassan(&), sjukersättning(&), alliansen(&), namninsamling(&), politik(&), lagförslag(&), riksdagen(&), diskriminering(&), socialdepartementet(&), vård(&), självmord(&), välfärd(&), moderaterna, värme sjukförsäkringen  moderaterna, sjukvård , , , , , ,  Knuff.se  sjukförsäkring utslagning hemlöshet utanförskap betessläpp pingst  vår  riksdagen  helg media svt resurs kompis idag sverige(&), imorgon   stockholm demonstration nationaldagen


Våga stå upp för vår mänsklighet!

Det är bara timmar kvar till riksdagen ska rösta om den nya sjukförsäkringslagen, en lag som ska spara närmare 20 miljarder åt staten men riskerar att sända tusentals människor till social misär.
Vi inom Resurs anser att detta lagförslag är:

1. Onödigt. Sjuktalen har redan gått ned. Staten har överskott i finanserna.Det finns bättre metoder att minska passiva onödigt långa sjukskrivningar.

2. Oförutsägbart. Huvudkriteriet för utförsäkring är att bedöma arbetsförmågan mot hela den nationella arbetsmarknaden, utan hänsyn till bostadsort, kön,  social situation, yrke eller utbildning. Dock finns ingen accepterad metod att göra en sådan bedömning. Än mindre någon vetenskapligt beprövad metod. Anna Hedborg ska komma med sin utredning gällande detta den 31 maj, år 2009.

3. Bedrägligt. 
    Troligen i strid med grundlagens krav på att en lags konsekvensker ska vara förutsägbara. Har inte granskats
     av lagrådet med motivationen att de är en "enkel beskaffenhet"
   
     Innebär en konfiskering av de medel som arbetsgivare och arbetstagare satt av från löneutrymmet sedan 
     årtionden tillbaka.

4. Skadligt. 
För samhället:
     Förhindrar utvärdering av de nationella riktlinjerna /socialstyrelsens beslutsstöd som
     presenterades15 maj i  år.

     Riskerar att leda till kraftigt negativa social konsekvenser med ökad social segregering
     och höjda  kommunalskatter/ försämrad kommunal service.

     Riskerar att leda till att barn växer upp i fattigdom om en förälder drabbas av långvarig sjukdom, 
     Ökad  risk för aborter som följd av att sjuka föräldrar inte får  föräldrapenning om de utförsäkrats.

      Risk för att det finns mindre incitament för unga att satsa på en akademisk kariär om risken att hänvisas till
      ett  okvalificerat jobb vid sjukdom, med kvarvarande studieskulder.

      Risk  för ökad utvandring bland Sveriges unga med karrärambitioner.
      Tidigare har många velat komma  tillbaka  till Sverige för att bilda familj pga den goda sociala skyddsnätet.

För arbetsgivaren:
  
    Risk för ökad sjuknärvaro med minskad effektivitet på arbetsplatser, ökad risk för smittspridning mm.

     Mindre tillgång på kvalificerad personal om högutbildade väljer att bosätta sig i andra länder eller begåvade 
     väljer att satsa på en icke akademisk karriär för att undvika att dra på sig studielån

För individen: 
    
     Riskerar att försämra läkningsbetingelserna för både kroppsliga och psykiska sjukdomar.
     
     Risk för att den sjuke hamnar i osunda beroende förhållanden till sin partner eller familj, detta kan förvärra
     psykisk sjukdom genom förhöjd sk Expressed Emotion.

     Riskerar att fastna  i skuldfällor och bostadslöshet

5. Opraktiskt

De nya reglerna ska träda i krft om 3 veckor. Ännu vet vi inget om vad detta kommer att innebära i nya administrativa rutiner från FK, sjukvård, arbetsförmedling och socialtjänst.
Under sommaren är bemanningen dessutom sämre, vilket innebär risk för kaos inom vård, försäkringskassa och arbetsförmedling och socialförsvaltning. Risk för att de unga som jobbar inom dessa yrken blir avskräckta.

6. Omodernt och cyniskt. Bygger på en förlegad bild av hur man motiverar människor. 
Accepterar att de svagaste grupperna, de psykiskt sjuka, drabbas hårdast.

7. Ett enormt resursslöseri. Sveriges viktigaste kapital är vår human kapital.
Vår menatla hälsa är grunden för att välfungerande samhälle med därtill tillkommande utveckling och kreativitet.
Att kunna acceptera både sin mänskilga styrka och sin svaghet är en grundförutsättning för att bibehålla en god mental hälsa och välfungerade relationer.

Du som har makt och inflytande, våga säga NEJ. Säg NEJ till ökad utslagning, NEJ till fler självmord, NEJ till fler desperata psykiskt sjuka, NEJ till fler barn som får växa upp i fattigdom, säg NEJ till maktmissbruk, säg NEJ till kränkningar och förolämpningar av vår mänskilighet. Du som har makt, och ansvarskänsla, våga säg NEJ till utförsäkringslagen. 

Dina barn kommer att tacka dig!

I morgon är det Sveriges nationaldag - ska flaggorna vaja på hel eller halvstång?

Relaterat:

Regeringen sorterar ut sjuka

SJUKFöRSäKRING, FöRSäKRINGSKASSAN, REHABILITERINGSKEDJAN
 11 bloggar kommenterar länken

Badlands Hyena, Den hälsosamme ekono..., Lowdin.com i Bromma, In Your Face, Johanna Graf, Kaktusblommans blogg...  Sånger från nedre bo...
Rehabgaranti bara för för vissa grupper (Kaktusblommans blogg - att leva med smärta); 2 kommentarer
Utförsäkrade till utanförskap (Johanna Graf); 3 kommentarer
Bristfällig information i media
Brännpunkt
"Längst bak där satt alla som inte var så balla"
Rehabgaranti som hänger i luften
Utförsäkrade till utanförskap
Bitvis låg debattnivå och knäck i lurarna
Utanförskapet - Sjukförsäkringen
Sjukförsäkringen - då och nu
Vem litar på Folkpartiet
Alternativ saknas
Medierna informerar för sent
Även lama kan jobba
Svt 
t
v4
Kollega
Arbetsrätt för friska

Bloggar om: påskupproret 

 Påskuppropet och namninsamlingen fortsätter givetvis trots att protestlistan nu inlämnats, uppropet avslutas den dag regeringen verkligen tar sitt ansvar och backar helt från förslaget, och ber de sjuka om ursäkt för den kränkning vi utsatts för genom denna proposition!


Vad nyheterna inte ville visa..

Konstigt nog tycks inte media uppfatta den kommande försämringen av sjukförsäkringen som varande av allmänt intresse. Ett kort nyhetsinslag om vänsterblockets manifestation men handikapprörelsen eller de drabbade självas perpektiv. Det är ju intressant, för media har alltid sagt förut att de inte kan göra något om de inte får träffa några drabbade själva, och nu när vi stod där med 50 talet drabbade då hade intresset tydligen svalnat. Kanske har det bara varit en tom undanflykt att de ville visa den drabbade..  

Men vi är ju alla drabbade, inte bara de som råkar vara sjuka idag. Förändringarna som idag debateras i riksdagen bordeväl egentligen vara att betrakta som en troligen olaglig konfiskering av de försäkringspremier som vi alla försäkrade betalat in genom avsättningar från lönen. För arbetsgivaren har detta inburit mindre löneutrymme, men har å andra sidan kunnat hänvisa sjuka till att ta sig tid och läka och inte gå runt sjuka och drälla på arbetsplatserna. Att man inte får mycket gjort om man är deprimerad, eller att man kan göra väldigt tokiga saker om man är manisk det är väl ingen nyhet.

Som läkare kan jag nu bara uppmana mina sjuka patienter att fortsätta gå till jobbet oavsett om du där bidrar med mer kaos än nytta, för så länge du inte är sjukfrånvarande gäller fortfarande LAS. 

Du som fortfarande är frisk måste än mer än tidigare vakta så att du inte blir stressad eller utmattad. Ta pauser, ofta. Stanna i fika rummet. Prata med varandra om livet, våga bjud på dig själv. Utnyttja era friskvårdstimmar. Kanske finns fler förmåner som facket för handlat fram som du inte brytt dig om. Kan mån gå till läkaren på arbetstid? Se till att du har frihet och gemenskap i arbetet, det är viktigt för att orka i längden.

Du som fortfarande är sjuk, ja, vad ska jag råda dig till? Ge inte upp! Efter regn kommer sol! Framför allt skäms inte för din situation. Det är inte ditt fel. Ta hand om dig själv och dina medvandrare.

Du som är medmänniska, eller vill bli det. Det här kommer att bli en utmaning. Att se antalet hemlösa öka lavinartat, att höra om självmord i de egna leden. Det är tungt. Men trots det får vi inte vända bort blicken, nej vi måste vända blicken mot, blicken mot de utslagna och de på fall repet. Visa att du bryr dig. Ge inte bara en slant, ge ett leende och en pratstund. Det betyder minst lika mycket. Hemlöshet smittar inte, men cynism gör.

I dag kan vi bara hoppas på mirakel. Låt oss be.
Töres Theorell talar

Tack för stödet! Kampen går vidare!

Manifestationen är över för idag. Trötta och med blandade känslor har jag landat hemma igen. En mysig lägenhet jag har, tak över huvudet, trygghet. Tyvärr gäller det inte alla, och en del av er som mötte upp på Mynttorget idag var oroade över att ni själva snart kommer att stå utan bostad. Ni hade redan förlorat hälsan, jobbet, och sjukersättningen och nu, var bostaden i fara. Jag orkar inte ta in det, det bara får inte vara så i vårt land. Men hur ska man göra om ingen lyssnar. Att skrika sig hes i motvinden.

Det som var positivt var att vi ändå var några där och att det var kloka och intressanta inlägg. Jag kommer snart att lägga ut filmerna, måste bara fixa formateteringen först.

En stor kram till er alla!

Jenny

Trampa inte på min kompis! Manifestation imorgon!

Stå upp för din sjukförsäkring, för dina sjuka släktingar och vänner! Visa att du inte bara är en pinne i statisitken utan en människa av kött och blod. Vägra acceptera att bli kallad fuskare om du inte är det!  Vägra att bli häcklad i media som den som hotat sig till sin sjukskrivning! Vägra stå utan en basal sjukförsäkring! DU ÄR VÄRDEFULL! Det finns INGEN sans eller logik med Regeringens nya sjukförsäkringslag. Det ända vi vet säkert är att syften med lagen är att sjuka kommer att utförsäkras och hela den arbetande befolkningen förlorar sin trygghet vid sjukdom eller olycka.

RESURS uppmanar dig KOM TILL MYNTTORGET IMORGON!
Det kommer att vara program från kl 15 till 19.30. Vi kommer att informera om lagen, dess konsekvenser och sveken. Men trots det tunga temat kommer vi göra allt för att ändå hålla stämningen upp. Du som är drabbad kommer att känna stödet från hundratals, ja kanske tusentals andra! Du är inte ensam! Men det är viktigt att du kommer!

Program:
15                        Handikapprörelsen " Sveriges sjukförsäkring är i fara" (Talare: Töres Theorell, Lars Bagge, 
                             Kia  Mundebo, Jenny Fjell, Tomas Fager, Lena Nordquist, Pelle Kölhet)
17                        RESURS och OMM presenterar Påskuppropet
17.30                  LO Sabba inte sjukförsäkringen
                         
18.25-19.30      RESURS/OMM Trampa inte på min kompis. Drabbade och deras företrädare framträder.
                            För ett  mänskligare Sverige!Den som vill vara med och bidra för Resurs samlas vid ballongerna. Vi kommer att organisera oss på plats i olika smågrupper:
  Dokumentationsgruppen: Fota, Filma, Skriv upp/ Spela in citat.
  Mottagningskommitéen: Blåser upp ballonger. Delar ut flygblad till passerande! Fungerar som ankare.
  Talarna: De drabbade och de som talar för de drabbade
  Stöd och service gruppen: Ordnar fika, stöttar och uppmuntrar. 
  Sångtruppen: Lovar att klämma i i allsång så det står härliga till.

 Förslag på sånger: I natt jag drömde, Jag är en vild och glad ballong,  Du ska inte tro de blir sommar,  Vem kan segla,  Oh when the saints, Nu går sista visan.Aktuellt i media:

Danska medier
Aftonbladet  enkät
STNU
Rapport

Vem som helst kan bli sjuk
Kommunal
Västerbottenkuriren
Expressen
Hör upp!
Manifestation i Karlshamn!

Aktuella bloggar:
Pellings blogg: JonasMorianPromeMoria: Ett hjärta Rött , Linda Skugge LasseB : blog Consequentia


Pressmeddelande:

Mega- Manifestation mot "Utförsäkringslagen"!

TRAMPA INTE PÅ MIN KOMPIS!

2008-06-02 14:05

Mega- Manifestation mot "Utförsäkringslagen"! TRAMPA INTE PÅ MIN KOMPIS!

Den 4 juni röstar riksdagen om århundradets största försämring i sjukförsäkringen, ett förslag som i princip alla remissinstanser sågat. Man beräknar att ca 100000 utförsäkras de närmaste 4 åren, varav ca 15% beräknas bli aktuella för försörjningsstöd. RESURS ordnar tillsammans med handikapprörelsen och LO, en manifestation på Mynttorget i Stockholm, kl 15-19.30 till försvar för de som drabbas.

Hjärtligt välkomna önskar RESURS och OMM/

Nätverket RESURS, Respekt för sjuka och utsattas rätt i samhället.

OMM, Organisation Mot Mobbing

------------------------------------

TRAMPA INTE PÅ MIN KOMPIS!

MANIFESTATION mot "UTFÖRSÄKRINGSLAGEN"

MYNTTORGET 3 JUNI, Program fr. kl 15- 19.30. Kom när du kan!

KOM och visa ditt stöd för de sjuka och drabbade, många av dem orkar inte komma dit!

Ta gärna med ballonger, blåsbubblor, fikabröd och annat trevligt! Underhållning utlovas.

Trots det blytunga ämnet siktar vi på en trevlig tillställning med möjlighet till skratt och gemenskap.

PS, ta gärna med allt "Jävlar Anamma" och Civilkurage du kan uppbåda!

Tidigare på dagen (kl 13-14.30) hålls ett seminarium i riksdagen om förändringarna i sjukförsäkringslagen där jag, Jenny Fjell, presenterar RESURS och PÅSKUPPROPET.


 

Bloggar om:

Bloggar om påskupproret  manifestation

Relaterat: utanförskap(&), samhälle(&), hälsa(&), sjukförsäkring(&), politik(&), riksdagen(&), namninsamling, lagförslag, sjukskrivningsregler, manifestation, juridik, socialdepartementet, sjukpenning, regeringen, protest, diskriminering, försäkringskassan, sjukförsäkringar, sommar, borderline, psykisk sjukdom sommar, solsken  väder, regnsol, vår  midsommar påskupproret påskuppropet politik, hälsa, fördomar, psykvård, självmord, samhälle, barn, funktionshinder, vänskap, deprimerad, depression, vård, borderline, ångest  regeringen(&), protest(&), sjukskrivningsregler(&), hälsa(&), sjukförsäkring(&), juridik(&), sjukpenning(&), proposition(&), cristina husmark pehrson(&), samhälle(&), påskupproret(&), utanförskap(&), mobbing maraton ifau försäkringskassan(&), sjukersättning(&), alliansen(&), namninsamling(&), politik(&), lagförslag(&), riksdagen(&), diskriminering(&), socialdepartementet(&), vård(&), självmord(&), välfärd(&), moderaterna, värme sjukförsäkringen  moderaterna, sjukvård , , , , , ,  Knuff.se  sjukförsäkring utslagning hemlöshet utanförskap pingst  vår  riksdagen  helg media svt resurs kompis idag sverige(&), imorgon   stockholm demonstration Påskuppropet och namninsamlingen fortsätter givetvis trots att protestlistan nu inlämnats, uppropet avslutas den dag regeringen verkligen tar sitt ansvar och backar helt från förslaget, och ber de sjuka om ursäkt för den kränkning vi utsatts för genom denna proposition!

Från FRA till prop136! NU GÄLLER DET SJUKFÖRSÄKRINGEN!

Tack Oscar Swartz för en härlig manifestation på Medborgarplatsen i lördags!

Vi fortsätter folkfesten för och med  MED- MÄNNISKORNA på MYNT-TORGET den 3 JUNI kl 15-19.30

Under parollerna "Trampa inte på min kompis" vänder vi oss mot föraktet av mänskliga behov av vila vid sjukdom och står gemensamt UPP för de som blivit utsatta för kränkningar i arbeteslivet, sjukvården, försäkringskassan eller socialen.

Här är programmet:

15-17 Handikapprörelsen
17-1715 RESURS och OMM presenterar sig och informerar om regeringens förslag
17.30-18.15 Lo-kampanjen "Sabba inte sjukförsäkringen"
18.15-19.30 TRAMPA INTE PÅ MIN KOMPIS!


Jag hoppas ni kommer!! 
Underhållning utlovas och "jävlar anama" utlovas!

Privata försäkringsbolag vädrar morgonluft

Nu när den offentliga sjukvården och sjukförsäkringen är under så hårt angrepp av nyliberal ideologer och dess lakejer, vädrar de  privata försäkringsbolagen och bankerna morgonluft. Om inte det offentliga kan skydda mig måste jag väl skaffa en privat försäkring tänker många. Då är jag själv kund och har själv kontroll. Nja, kanske i teorin. Men de privata försäkringsbolagen är ju en viktig del av den finansiella aktiekarusellen där det enda som räknas i slutändan är aktiekurser och vinst/tidsenhet. Det innebär att konkurransen kommer att inrikta sig på att sälja dyra försäkringar till friska med låg risk och undvika att försäkra de som redan är sjuka eller har hög risk att bli det. Och när de friska en dag blir sjuka eller skadade räknar man kallsiningt ut vilka skador som man genast ska reglera och i vilka ärenden det är bättre att låta det gå i långbänk och juridiska överklaganden. Man vet att endast ett fåtal av de svårt drabbade orkar med en process, men att småärenden som regleras snabbt ger bra goodwill. Dessutom kräver försäkringsbolagen alltid tillgång till dina journaler, så om du inte vill känna dig granskad i sömmarna av försäkringsbolagets hökar bör du fundera innan du skriver på något. Men, det hade du väl redan tänkt på eller hur. Ingen vet riktigt hur försäkringsbolagen förvarar journaluppgifter, de är ju inga offentliga myndigheter så här råder ingen offentlighetesprincip och gäller inga offentliga sekretessbestämmelser. Endast den som känner sig helt säker på att de inte har något de skulle skämmas för att lämna ut kan således skaffa sig en privat försäkring, vilket ju bara det besparar försäkringsbolaget en del riskabla högrisk kunder.

Men du som är frisk och har råd, fortsätt bara att betala dina försäkringspremier du. Plåster på såren får du säkert, samt en viss trygghetskänsla. Frågan är bara vad tryggheten är värd, den dag du verkligen behöver den. Avtal mellan LRF och länsförsäkringar
Alltför lättläst journal
Rik och lycklig
politikerbloggen

Kaos väntar sjukskrivna utan rehab-garanti
Jag är inte förvånad över ohälsan
Goda råd från en fotbollstränare
Backman och Tobé sabbar sjukförsäkringen utan att ens förstå det
Sjukförsäkringen försämras
Vem som helst kan bli sjuk
Webfinanser
Bloggar om påskupproret (45 inlägg) (+)  

Relaterat: utanförskap(&), samhälle(&), hälsa(&), sjukförsäkring(&), politik(&), riksdagen(&), namninsamling, lagförslag, sjukskrivningsregler, manifestation, juridik, socialdepartementet, sjukpenning, proposition, cristina husmark pehrson, regeringen, protest, diskriminering, försäkringskassan, sjukersättning, alliansen, sjukförsäkringar, sommar, borderline, psykisk sjukdom sommar, solsken  väder, regnsol, lunch, vår  midsommar påskupproret påskuppropet politik, hälsa, fördomar, psykvård, självmord, samhälle, barn, funktionshinder, vänskap, deprimerad, depression, psykisk sjukdom, vård, borderline, ångest sjukförsäkringar

Bloggar om manifestation (54 inlägg) (+)   RSS-flöde för manifestation

Relaterat: regeringen(&), protest(&), sjukskrivningsregler(&), hälsa(&), sjukförsäkring(&), juridik(&), sjukpenning(&), proposition(&), cristina husmark pehrson(&), samhälle(&), påskupproret(&), utanförskap(&), mobbing maraton ifau försäkringskassan(&), sjukersättning(&), alliansen(&), namninsamling(&), politik(&), lagförslag(&), riksdagen(&), diskriminering(&), socialdepartementet(&), vård(&), självmord(&), välfärd(&), moderaterna(&) , värme sjukförsäkringen samhälle, moderaterna, sjukvård , , , , , ,  Knuff.se  sjukförsäkring utslagning hemlöshet utanförskap betessläpp pingst  vår  riksdagen  helg media svt resurs Påskuppropet och namninsamlingen fortsätter givetvis trots att protestlistan nu inlämnats, uppropet avslutas den dag regeringen verkligen tar sitt ansvar och backar helt från förslaget, och ber de sjuka om ursäkt för den kränkning vi utsatts för genom denna proposition!

Dags att flytta?

Solen värmer skönt denna vecka, Sverige vissar, åtminstone vädermässigt, sin bästa sida. Samtidigt behandlas i riksdagen århundrats viktigaste fråga, legaliseringen av mass-utförsäkring av sjuka. Eller "Införande av kränkningskedje för snabbare utslagning av sjuka". Jag känner inte igen mig i Sverige idag, och jag befarar att jag alls inte kommer att känna igen mig om några år, när de nyutslagna hemlösa sitter i varje gathörn, även i bitande februarikyla och grå novemberdagar. Det Sverige som jag lärde mig som barn att vara stolt över, håller på att försvinna. Fördelarna med att vara bostatt i Sverige blir allt färre. Jag bodde förut tre år  i New Haven USA, jag trivdes där på många sätt, men hade ständigt gnag i magen av att gå förbi långa rader av hemlösa på väg till jobbet. Jag har under ett halvår utan sjukförsäkring, jag var glad att jag då höll mig frisk. Men, när det var dags att börja tänka på barn kunde man ju inte vara oförsäkrad, så jag fick lov att gifta mig så att jag kunde få del av min makes sjukförsäkring. (Vi hade varit sambo i 7 år då). Det var underbart att få tillträde till universitetets vårdcentral, vården var alldeles utmärkt och det fanns inga väntetider. Men som sakt, haken var att jag var tvungen att vara gift med en av postdoc på universitet.

Men trots den goda vården bar kosan av hem till Sverige ändå. Det var ett svårt beslut. Jag skulle komma att sakna den glada positiva atmosfären, det behagliga klimatet, gemytligheten och möjligheterna (det här var under Clintons tid). Men att få barn i USA kändes ändå för otryggt för två akademiker, jag behövde ha tillgång till offentlig sjukvård och föräldrapenning, annars skulle vi inte kunna på i hop livet. Vi flyttade hem.

Nu, 8 år senare ser jag med bestörtning att det Sverige jag valde att flytta tillbaka till alltmer börjar likna det USA som jag lämnade. Det positiva är att stämningen och atmosfären i Stockholm blivit bättre, det negativa att vi snart har en lika usel orättvis sjukvård och sjukförsäkring som i USA. Och, i andra Europiska länder är det fortfarande betydligt bättre. Än så länge trivs jag i Sverige, men om klimatet fortsätter att hårdna och kallna finns nog en stor risk att jag, och många akademiker med mig, åter flyttar till främmande land.  Jag är inte ensam.

Men vem ska då försörja de gamla och sjuka?


Svd "Utlands flytten"

Förtidspensionerna avskaffas - den som inte jobbar ska heller inte äta

Debatten är rykande het, hetare än sommarvärmen. Angrepp, efter angrepp. Nu gäller det för regeringen att ta över iniativiet, att framstå som de goda, som bryr sig om de stackars förtidspensionärerna som tidigare varit förhindrade för att röra ett finger utan att riskera sin ersättning. Och, det är förståss sant, att de gamla reglerna riskerade att passivisera den som ville försöka komma tillbaka. En del gjorde misstaget att försäka börja jobba, orkade inte mer än några månader och blev utförsäkrade. Många av dem är hemlösa idag, senast i lördags berättade en av hemlösa  fd Servitören "Lotta" sin historia. Hon blev utförsäkrad 2001 eftersom hon trots sin arbetsskadade högeraxel försökte återgå i arbete. Efter 2 månader gick det inte längre. Men Fk var på hugget och hon blev utförsäkrad, idag har hon inget, förutom sin fortsatt värkande höger-axel, och vacker solbränna. Hon är inte ens 49 år, säger hon och gråter. Hon vill inte låta sig bli bjuden på fika, kanske vill hon inte riskera att jag ska komma i överläge, eller är det tårarna som kanske aldrig tar slut och de väl börjar falla. Jag fick inte veta, hon orkade inte prata mer och bad att få fortsätta sälja sina Sitiuation Stockholm i fred. Det respekterar jag.

Så idag, måndagen då Århundradets största försämring i sjukförsäkringen läggs fram, och bordläggs i kammaren, då gäller det för Socialdepartementet att åter få ett mediaövertag. Man lyfter upp sådana som "Lotta", att hon borde att få prova att jobba utan att riskera sin sjukersättning. MEN DET ÄR INTE DETTA DAGENS PROPOSITION HANDLAR OM.

Nej, dagens proposition handlar om vilka som kommer att ha rätt att få sjukersättning i framtiden, Den tillfälliga sjukersättningen, som varit den ekonomiska grundtryggheten för 40000 långa allvarliga sjukfall per år. Vi har fått höra lögnen att de som kommer in i detta system aldrig kommer ur utan sjukpensioneras. Det är inte sant. Bruttoinflödet och inflödet har länge varit balanserat, men på senare år är utflödet betydligt större än inflödet. Vi står inte med något enormt berg av sjuka, det finns ingen epidemi av sjukersättningsfall som media och politiker har velat få oss att tro. Om det någonsin fanns en epidemi (utmattningssyndromet i dessa olika namn) hade det sin kulmen i början av årtusendet, år 2001-2003. Sedan dess har det stadigt falligt, vilket stämmer bra med spontan remissionen av utmattningssyndrom som inte sällan tar upp till 3-4 år att läka.

I om med den nya propositionen avskaffas den tillfälliga sjukersättningen och kraven för att erhålla den varaktiga blir så höga att man undrar om bara döende eller komatösa kan kvalificera sig. Men det är ju bussigt av socialförsäkringsminister att tänka på att de då, ska ha möjlighet att jobba lite från sjukhusbädden. Ja, för det finns ju ändå röststyrda datorer, så visst kan man alltid jobba, eller hur?

Aktuellt om sårbarhet och cilvilkurage

Det är inte lätt att vara svensk idag! På ett aldrig tidigare skådat sätt måste varje vuxen svensk ta ställning, stödjer jag regeringens tuffare tag mot sjuka eller inte.

På ett rent rationellt plan torde frågan vara enkel. Den nya lagen tillför inget väsentligt nytt för att hjälpa någon. Rättssäkerheten som på senare tid varit dåligt med den gamla lagen blir ännu sämre med den nya. Några garantier om hjälp och stöd till den drabbade finns inte. Inte heller ekonomiskt kan lagen motiveras, det är ingen kris i statens finanser, och de kortsiktiga besparingar som förslaget innebär är ungefär som att strunta i att serva en skorrande bilmotor, en liten besparing idag blir ett enormt resursslöseri i morgon. Om nu alla utmattningsdeprimerade prematurt ska tvingas tillbaka i arbeten långt under sin kompetensnivå, vilka ska då arbeta som läkare, jurister, socionomer, psykologer, sjuksköterskor i morgon. Det sänder också en tydlig signal till dagens ungdomar: Att satsa på en akademiskt utbildning blir näst in till dumdristigt. Varför dra på sig studieskulder som i händelse av sjukdom leder till en onödig skuldfälla, om  man ändå inte får tid att återhämta sig för att återuppta det arbete man är utbildad för utan hänvisas till ett icke kvalificerat arbete som man risker att betraktas som överkvalificerad för. På ett juridiskt plan är lagen mycket tveksam, lagrådet har inte ens fått yttra sig så rättsläget blir inte mindre oklart. På ett medicinskt och socialt plan riskerar följderna att bli närmast katastrofala, med fler barn som får leva under fattigdomsgränsen. Med kommuner som bångnar under trycket av att försörja de sjuka, som ju inte är jämt fördelade mellan rika och fattiga kommuner. Med medicinska tillstånd som riskerar att förvärras och kompliceras av ekonomiska problem och oro för framtiden. Inga optimala läkningsbetingelser precis. Inte ens socialförsäkringsministern själv tycks vara säker på om hon står för departementets förslag eller inte, åtminstone om man får tro tidningarna.

Trots detta finns det fortfarande de som med näbbar och klor försvarar den nya lagen. I brist på argument använder de sig av härskartekniker och lydiga propagandakanaler. "Nyheter" placeras lägligt i media då socialdepartementet vill, andra nyheter som inte passar dess agenda tystas effektiv ned. Om man försöker rucka socialdepartementets agenda anses man persona non grata eftersom statsmaketen känner sig kränkt av att vanliga människor har mage att säga ifrån. 

Men vad är det då som ligger bakom. Är det skammen att ändra sig? Nej, jag tror inte det. Regeringen har visat att man är modig nog att backa i tidigare frågor. Nej, jag tror det ligger betydligt djupare processer bakom regeringens, dess anhängares och lydiga tidnings- och TV redaktörers agerande. För att förstå detta måste vi byta perspektiv.

Vad är det egentligen den nya lagen handlar om? Är det inte att människor i vårt samhälle, trots att de anses vara ett välfärdssamhälle, mår väldigt dåligt. Framför allt gäller detta våra barn och ungdomar, här ökar sjukskrivningarna och sjukersättningarna trots att sjuktalet i övrigt går stadigt ner. Vad säger det om oss, vi vuxna och det samhälle vi skapat? Att välfärdssamhället faktiskt gör oss sjuka, åtminstone i vissa sjukdomar. (Och givetvis mycket friskare i andra, såsom infektionssjukdomar, undernäringssjukdomar mm). Men vi som sitter i maktpositioner nu, och fortfarande är friska, vi har det ändå ganska bekvämt. Vi har kanske ett stimulerande, om än stressigt jobb. Vi har pengar för nöjen och underhållning som aldrig förr. Vi har inflytande och kompisar, vacka bostäder, lyckade barn, snygga bilar. Vi kan resa vart vi vill i världen, åtminstone 1 vecka. Men ändå, gnager den där olusten, när vi inte stressar kommer rastlösheten fram, var detta allt? Att leva rik och lycklig 90 år, och sedan ruttna och sakta glömmas bort. Och hur har man det egentligen när man är 90 år och dement, bäst att spara mer pengar så att man åtminstone kan kräva den bästa av äldreboende pengar kan köpa. Så att man kan dö där ensam, kan dö med vackra lakan. Om det nu inte blir en resa till självmordskliniken innan dess. Vem vill tänka på det en solig dag?

Så de rika, lyckliga och stressade glassar vidare på livets tivoli Ivrigt påhejande varandra att livet är en fest och att karusellen under inga omständigheter får bromsas. De ekonomiska hjulen måste snurra, och snurra fortare och fortare, så att inte livsångesten får någon chans att smyga sig på. Men, den är envis den där livsångesten som stilla brusar "var detta allt? var detta verkligen vad det är att leva?"" Tar jag verkligen vara på mitt liv nu? " Mera alkohol, sex, långa arbets- och shoppingdagar håller tanken borta.

Men så finns de där irriterande människorna mitt ibland oss. De som är annorlunda. De som vägrar låta oss vara i fred. De som är sjuka och kröpliga och därmed påminner oss om vår egen död. De som är känsliga och empatiska och därmed påminner oss om vår egen ytlighet. Vi står inte ut med dem, de måste bort, bort från medvetandet, bort, bort, bort. Vi placerar dem utanför, det börjar som oskyldigt skvaller på arbetsplatsen, i umgängeskretsen eller i familjen. Du den där Kalle han är minsann en märklig prick, han kanske är lite annorlunda, ja, kanske till och med utflippad, ett psykfall, kanske äter han medicin, ser han inte lite märklig ut. Kolla, han gillar isbergssallad. Ja, det kan vara precis vad som helst. Det viktiga för gruppen är att den nu har en gemensam syndabock och ett gemensamt mål, att positionera sig i gruppen. Ingen vill ju bli som Kalle, satt utanför gemenskapen, utsatt för andras gliringar. Kalle, som kanske alltid varigt ett känsligt barn, drar sig tillbaka. Han orkar inte med att utsätta sig för det sociala trycket. Han lär sig också snabbt att gruppen alltid är starkare än individen och vad han än gör eller säger kan användas emot honom. Klagar han kallas han överkänslig, håller han tyst anses han han ha översittarattidtyd. En dag orkar kanske inte Kalle längre ta sig upp ur sängen, den långvariga stressen i brist på gemenskap har triggat en klinisk depression. Han hör klockan ringa men förmår inte ta sig upp, nej det är inte vanlig trötthet eller motvilja, varenda cell är blytung, kroppen vill knappt lyda. Det skriker i bröstet av ångest. Han tänker att han nog behöver sova en dag eller två. En vecka senare är tröttheten oförändrad, han har knappt orkat gå ut, dessutom skäms han som ett troll. Nu är han en utstött, en nobody en loser. Han hör gliringarna eka i huvudet när han ringer till husläkaren. Kalle har tur och träffar en empatisk doktor, han får tom stödsamtal på vårdcentralen, han börjar må lite bättre, han vill komma tillbaka till jobbet. Han tar mod till sig och ringer. Han möts av tystnad, vänta ett tag säger den annars vänliga receptionisten. Hans chef lovar ringa tillbaka senare. Dagarna går. Telefonen är tyst. Kalle tar mod till sig och ringer tillbaka. Nu får han tala med chefen, Bengt Ask. Komma tillbaka, säger chefen. Nja, visst men inte nu, Roffe har fått ditt rum se´ru, ja ock dina arbetsuppgifter också. Jaha säger Kalle och släpper luren. Nu snurrar det.

Bengt slår sig ned bakom skrivbordet igen. Jaså är han frisk nu, Kalle. Vad skönt det varit medan han varit borta. Lugnt på något vis, inte för att Kalle brukade göra väsen av sig direkt, nej tvärtom, men ändå. Sedan Kalle varit hemma har ingen frågat efter honom. Nej, den där Kalle, är det kanske bäst att han inte kommer tillbaka. Det är lugnare här nu (nja inte lugnare precis, bara lite lättare stämning). Kalle har nog samarbetsproblem, ja så måste det vara.

Kalle står helt förstenad. Overklighetskänslorna får hela världen att gunga. Vad menar de? Har han inte längre sitt arbetsrum, som han haft i 15 år kvar? Där, där han har sina personliga ägodelar, sina rapporter, sina meriter av idogt arbete. Var det inget värt, inget värt? Hela hans livsprojekt värdelöst. Självmordstankarna kommer, men med hjälp av akutnummret till kuratorn på vårdcentralen tar han sig samman. Depressionen fördjupas, men efter ytterligare fyra månader börjar han åter intressera sig för framtiden. Från jobbet har ingen hört av sig.

Roffe och hans polare känner sig olustiga. Visst, Kalle, var ju lite knepig, men kanske hade de varit taskiga i alla fall. Att inte bjuda honom på firmafesten var väl kanske ändå ett övertramp. Tankarna kommer när han ska sova, han sover sämre nu. Visst är det nya rummet fint, men ändå, glädjen är ändå grumlad. Men, nej att prata med Chefen och de andra om att de kanske borde be Kalle om ursäkt, det funkar inte. Tanken faller honom faktiskt inte ens in, fast de pratar om långtidssjukskrivningar på fredags puben. Nja, pratar och pratar kanske man inte kan säga. Man, skrattar och roar sig. De där lata djävlarna som hellre sitter hemma framför TVn än jobbar, fan va knepig de är de där psykfallen. Skrattsalvorna går höga. Morgondagens dåliga samvete får baksmällan ta hand om. Fan, man måste akta sig alltså så man inte går och blir ett sånt där djälva psykfall. Då skulle de ju, skratta åt mig. Nej. bäst att hålla sig på god fot med polarna, att be om ursäkt fan, det är för töntar.

Och så delas vårt samhälle sakta men säkert in i mobbare och mobboffer, från fabriksgolv till rikssal. Den tysta skaran vittnen deltar inte aktivt, men tar heller den inte utsatte i försvar. De som klagar kallas lättkränkta, de som är tysta översittare. Det är ett tudelat samhälle vi lever i. Mobbare eller mobboffer, står du på den starke eller den svages sida. Det finns ingen utväg, du måste ta ställning. Fortsätter du att valsa med den starka gruppens lögner eller vågar du, just du, stå upp för ditt samvete? Risken av att visa sin sårbarhet är att bli utsatt. Den som ändå tar den har just öppnat dörren till en nytt liv, ett liv där meningslösheten och tristessen aldrig mer får sitt fäste. På onsdag, har du ditt livs val. Att stå upp för de svaga och utsattas rättigheter eller fega ur. Det är ditt val!


SvD - Mobbing i riksdagen?
Står Christina själv bakom sin proposition?
Resurs konsekvensanslyser:
Juridiska konsekvenser
Mediciniska konsekvenser

Tack för inlägget, Tornberg!

Riksdagsledamot Stefan Tornberg har på sin blogg och i media uppmärksammat att LO , bakom hans rygg, försökt informera hans grannar om att han har ett stort personligt ansvar den 4 juni, då han ett av ett fåtal svenskar som har makt att stoppa legaliseringen av utförsäkring av sjuka eller "Införande av Kränkningskedja för effektivare utslagning av sjuka" som den egentligen borde kallas.

Jag är dock glad för att Tornberg tagit sig tid att läsa igenom LOs brev, vilket han ju måste ha gjort för att kunna påstå att dess påståenden inte är sanna. Tyvärr får hans kommentarer mig att undra om han verkligen satt sig in i propositionen eller socialförsäkringsutskottets betänkande själv. Men, än är det inte för sent. Hinner man blogga, hinner man läsa betänkandet.

Men som sagt, jag är glad att du ändå tagit dig tid att läsa och kommmentera LOs brev. Det ger oss en utgångspunkt för samtal. (Vi inom RESURS har sökt dialog med samtliga riksdagsledamöter. Från allianspartiererna är det bara två kristdemokrater som brytt sig om att svara; intresset har inte varit så mycket större från oppositionen heller får man tillägga, men det kan ju bero på att de beslutat att rösta för avslag av propositionen i sin hel het och istället vill se en bred parlamentarisk utredning.

RESURS tar sig friheten att kommenterar Tornbergs kommentarer!

Vem jag är som skriver framgår av artikeln i tidningen Kollega.TRAMPA INTE PÅ MIN KOMPIS!

MANIFESTATION mot "UTFÖRSÄKRINGSLAGEN"

MYNTTORGET 3 JUNI, Program fr kl 15. Kom när du kan!

KOM och visa ditt stöd för de sjuka och drababde, många av dem orkar inte komma dit!Från Stefan Tornberg blogg:

Korta och snabba kommentarer om politik och samhällsliv utifrån en norrbottnisk horisont.

fredag, maj 30

Svar på LO:s brev till mina grannar Flera grannar har upplevt brevet från LO obehagligt.

Jag undrar om det är brevet eller innehållet i den nya sjukförsäkringslagen som de upplevt som obehagligt?

Jag är ju i första hand granne och inte politiker i vårt umgänge, men självklart diskuteras det också politik när vi träffas.

Jo, visst, men du är ju faktiskt inte vem som helst Stefan, du är folkvald riksdagsledamot.

Men de som hört av sig till mig betackar sig från att på detta sätt bli indragen i det partipolitiska spelet.
Jag diskuterar mer än gärna sakfrågan på ett seriöst och moget sätt om hur vi bättre ska kunna hjälpa människor som är sjuka.


Ja ha, men varför har du då inte svarat på några av våra mail, vi började försöka föra dialog sedan över 2 månader sedan- Men vi får ju inga svar!

Före valet var LO en av det nuvarande sjukförsäkringssystemets största kritiker. Nu efter valet framställs åtgärder som går LO till mötes som att försämra sjukförsäkringen. Något som måste tolkas som att det mer handlar om ett maktutspel mot den sittande alliansregeringen än ett seriöst försök att göra det möjligt för fler att komma tillbaka till jobb och hälsa.

Det det gamla systemet hade allvarliga brister rättfärdigar väl inte att man driver igenom ett regeringsförslag som alla stora remissinstanser ratat. Om man verkligen menat allvar med att hjälpa de sjuka och utslagna och samtidigt undvika att systemet överutnyttjas borde en bred parlamentarisk utredning ha tillsatts..

Fakta är att riksdagen kommer att fatta ett beslut som ger en kortare väg till ett friskare liv för tusentals människor som tidigare endast hänvisats passiv sjukskrivning.

1. Friskare liv? Nej men liv som friskskriven från försäkringskassan. Dvs utan ersättning, utanför den ekonomiska trygghetssystemet. Betraktat som frisk, oavsett faktisk arbetsförmåga eller sjukhistoria. Oförstådd, övergiven.

2. Det är sant att många hamnat i passiva sjukskrivningar, vilket i många fall, varit dåligt. Det beror dock på att

a) Försäkringskassan har inte följt sitt uppdrag att iniatiera och samordna rehabitering. Detta har en statlig utredning kunnat styrka.

b) Många arbetsgivare har varit ovilliga att fullfölja sitt rehabiliteringsansvar (som nu tas bort)
I flera fall har de också sagt åt den sjuke att stanna hemma tills han eller hon är helt bra. De ville inte att någon skulle gå dit och bara kunna jobba med en effektivitet på 80%, då detta kanske kunde "demoralisera" andra i arbetsgruppen till att inte jobba lika hårt. Jag har ingen referns på detta, bara livserfarenhet.

c) Landstingens beställare har inte gjort tillräckliga beställningar på medicinsk rehabilitering, för psykoterapi, arbetsterapi, sjukgymnastik mm. Istället har landstinget sparat vilket lett till längre väntetider och glesare besök. Målsättningen för många läkare har fått sänkas till att försöka hålla den sjuka under armarna och invänta den spontana läkningen. I vissa fall är tid också den enda verkningsfulla medicinen.

En miljardsatsning på rehabilitering, företagshälsovård och en tydlig rehabiliteringskedja är några viktiga inslag.

Regeringen är fortfarande hemlighetsfull med dessa åtgärder men RESURS erfar att vi här kommer att se ytterligare att tydligt systemskifte där den landstingsfinansierade primärvården urholkas då företagshälsovården ska ta över ansvaret för den anställdes hela primärvård (troligen även specialistvården). Detta förslag är redan på skissbordet, och kommer med tiden att leda till att vi får en amerikansk sjukvårdsmodell. Dvs snabb lyxvård till de friska anställda, utförsäkring och arbetslöshet för de sjuka. Nej, detta är inte skrämselpropaganda (jag hoppas det hade varit det)

LO skriver: Sjuka riskerar i praktiken att få sin sjukpenning indragen redan efter 6 månader utan att någon form av rehabilitering prövats. Sjuka kommer att göras arbetslösa.

Tornberg svarar: Detta stämmer inte. Sanningen är att alliansregeringen inför skyddad tid i sex månader, och upp till tolv månader om det är sannolikt att man kan komma tillbaka i sitt gamla jobb. Detta är något som LO har efterfrågat. Med dagens regler kan den sjukskrivne prövas mot hela arbetsmarknaden redan efter tre veckor. Alliansregeringen går även LO till mötes vad gäller krav på förbättrat anställningsskydd - en lag om rätt till ledighet för sjukskrivna att pröva annat arbete införs.

RESURS: Jo, det stämmer visst Tornberg. Och jag tror att du vet det. Om du har något exempel på en försäkringskassa som prövar sjukskrivna med anställning mot hela arbetsmarknaden efter 3 veckor vill jag gärna veta det. Enl mina källor förkommer det inte. Vet du möjligtvis var Christina Husmark Pehrson fick siffran 3 veckor från?


LO skriver: Sjukpenning ska bara beviljas i undantagsfall efter 12 månaders sjukskrivning. Utom i ett fåtal fall ska ingen hänsyn tas till hur allvarlig sjukdomen är eller om en helt ny diagnos finns.

Tornborg Svar: Detta stämmer inte. Sanningen är att alla som har nedsatt arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden beviljas sjukpenning respektive förlängd sjukpenning i 12 + 18 månader.

RESURS skriver: Problemet Tornberg, somjag förmodar att du ocskå känner till, är att det inte finns någon accepterad metod för att bedöma arbetsförmåga mot "hela den nationella arbetsmarknaden". Anna Hedborg kommer att lägga fram en definition av detta begrepp 31 maj, nästa år. Det är således helt upp till försäkringskassans godtycke att avgöra vilken grad av funktionsnedsättning som kan föranleda nedsatt arbetsförmåga, juridsikt sätt.

LO skriver: Passiva arbetsgivare kommer att enkelt kunna kringgå arbetsmiljölagen och lagstadgade skyldigheter till arbetsanpassning och rehabilitering, eftersom Försäkringskassan inte ska kontrollera sanningshalten i arbetsgivarutlåtanden om möjligheterna till återgång.

Svar: Detta stämmer inte. Sanningen är att rehabiliteringskedjan kommer tvinga arbetsgivaren att tillsammans med arbetstagaren samverka kring åtgärder som ökar möjligheterna för återgång i arbete på arbetsplatsen istället för dagens passiva sjukskrivning som nästan alltid slutar med en förtidspension.

Resurs: Vad menar du? Vilken rehabiliteringskedja? Hur kommer den att fungera?

LO skriver: Tiotusentals långtidssjukskrivna kommer redan från och med den 1 juli att få sin ersättning sänkt från 80 procent till 75 procent. De flesta har inte haft tillgång till rehabiliteringsåtgärder eller annan hjälp för att komma tillbaka.

Svar: Detta stämmer inte. Sanningen är den att sjukpenningen fortsättningsvis kommer att vara 80 procent. Efter tolv månader införs förlängd sjukpenning, istället för obligatorisk prövning av förtidspension. Denna regering kommer inte att tillåta att människor sorteras ut i förtidspension med 64 procents ersättning. Det räcker med de 550 000 personer som redan skickats ut i permanent utanförskap.Upplagd av Stefan Tornberg k

RESURS: 80% av 97.5%. Samt taket på ca 25000. För de flesta med eftergymnasial utbildning innebär detta långt mindre än 80%. Hur många procent skulle det bli på din lön, Tornberg? men du kanske hör till den lyckligt lottade delen av befolkningen som "aldrig´ är sjuk"

Från kommentarsfältet:Men det stora felet med nya förslaget är att rehabiliteringsåtgärder inte är tvingande längre för arbetsgivaren. Utan om bara arbetsgivaren väntar ut tiden så blir dom av med den sjuke och kan ta in en helt ny arbetstagare.

Dom enda som gillade det här förslaget var ju arbetsgivarna. Alla fack sågade ju förslaget. Inte bara LO. Måste inte det göra att en varningsklocka plingar till. Det fins ju en nej knapp
För något konstigt är det att ni blir så upprörda att grannarna får reda på hur förslaget ligger.

sa...

Grottolle: Väl medveten om det fruktlösa att diskutera med dig så måste jag fråga om du anser LO:s påståenden vara korrekta? Och hur kommer det sig att du själv gömmer dig bakom signatur när du välkomna hembesök hos andra?


Vilken härskarteknik använder du nu, Tornberg?

30/5/08 13:35
Grottolle sa...

Jag ser inga fel i LOs brev. Och det gör nog inte du heller. Och jag tror nog inte att LO har besökt dej. Men jag tycker det är rätt av LO att slåss för sina medlemmar och upplysa dom vad som händer. För som det är nu så äger ju högern nästan alla tidningar och dom är verkeligen tysta om detta förslag. Men du snart har ni ju fått igenom FRA då behöver man inte presentera sig...

30/5/08 14:31
Stefan Tornberg sa...

Skriva kan du. Försök att läsa också.....


Är det "blame the victim" eller förlöjligande? Eller båda?

Grottolle sa...

Men har inte du och Husmark samma förslag då? För enligt henne fins det inget som tvingar arbetsgivaren att vara med i rehabiliteringskedjan Men hon bara skojade kanse?
Men jag måste fråga dej skäms du inför grannarna att du röstar fram den här försämringen.

-----------------------------

Anonym sa...

Efter drygt ett och ett halv år med alliansregering, har du så stor tillit till den politik du stödjer, att du blir ängslig om dina grannar får veta det. Pesonligen tror jag att de tycker att stödet för "borttagandet" av fastighetsskatten är värre. Men du behöver nog inte vara rädd, det tro jag inte.
/ min far var centerpartist och LO-medlem

30/5/08 19:22
30/5/08 20:22
Magnus sa...

Bra svar Stefan, det finns en hel del troll ute på nätet... det visste vi. Men jag måste säga att jag är förvånad över hur LO fortsätter att bete sig. Skulle ge mer än 5 spänn för att få vara med på mötet när dom Brainstormade fram denna geniala ide!

30/5/08 20:32


Mer förlöjligande! Samt införande av vi och dom tänkande, typiska mobbingstrategier med andra ord.
nicklas eriksson sa...

Ja det tror fan att de upplever det som obehagligt när de får veta vad deras utåt sett normale granne planerar för dem.
Jag visste det iofs redan, men jag hade också tyckt att det var obehagligt om jag hade fått reda på det via brev.

31/5/08 10:17
JorgenL sa...

Kritiken mot LO kampanjen låter påskina att kritiken mot förslaget bara är en socialdemokratisk manöver, men jag ber att få påminna om att ett antal TCO-förbund + handikapporganisationerna framför i princip samma kritik som LO, och TCO kan väl knappas anklagas för att vara en socialdemokratisk kamporganisation?
(se pressrelease: http://metaformedia.se/evykort/pdf/TCO_HOS_SjukvardsFors.pdf ) Även de menar att det är "EN AV DE STÖRSTA FÖRSÄMRINGARNA NÅGONSIN I SJUKFÖRSÄKRINGEN"

Jag har större förtroende för deras bedömning än regeringens.

31/5/08 11:12
Stefan Tornberg
Luleå, Norrbotten, Sweden
50-årig tornedaling som sedan mer än 30 år bor och lever i Luleå. Gift trebarns far. Ägare till miljöbil (Ford Taurus -97). Politiskt aktiv i Centerpartiet sedan 1974. Fram till valet 2006 landstingsppositionsråd för Centerpartiet i Norrbotten. Nu riksdagsledamot. Kyrkvärd i Björkskatakyrkan. Socialliberal, federalist, feminist och kristen humanist.


Proposition 136
Socialförsäkringsutskottets betänkande

Urval av kampanjer mot "Utförsäkringslagen"
LO kampanjen "Sabba inte sjukförsäkringen!", Vykort mm Alla.lo.se


ST-kampanjen "Det finns ett bättre sätt" Pressrelease
"Socialförsäkringsnämnderna och försäkringsdelegationerna läggs ned",

ST- Försäkringskassan
"Sveriges sjukförsäkring är i fara!!! " Historiska försämringar

Kommunals kampanj "Regeringens hetsjakt på sjuka"


Bloggar om påskupproret (45 inlägg) (+)

Relaterat: utanförskap(&), samhälle(&), hälsa(&), sjukförsäkring(&), politik(&), riksdagen(&), namninsamling, lagförslag, sjukskrivningsregler, manifestation, juridik, socialdepartementet, sjukpenning, proposition, cristina husmark pehrson, regeringen, protest, diskriminering, försäkringskassan, sjukersättning, alliansen, sjukförsäkringar, sommar, borderline, psykisk sjukdom sommar, solsken väder, regn, sol, lunch, vår midsommar påskupproret påskuppropet politik, hälsa, fördomar, psykvård, självmord, samhälle, barn, funktionshinder, vänskap, deprimerad, depression, psykisk sjukdom, vård, borderline, ångest sjukförsäkringar sjukförsäkringen samhälle, moderaterna, sjukvård , , , , , , Knuff.se sjukförsäkring utslagning hemlöshet utanförskap betessläpp pingst vår riksdagen helg media svt resursPåskuppropet och namninsamlingen fortsätter givetvis trots att protestlistan nu inlämnats, uppropet avslutas den dag regeringen verkligen tar sitt ansvar och backar helt från förslaget, och ber de sjuka om ursäkt för den kränkning vi utsatts för genom denna proposition!


Det finns nu en ny
namninsamling som vi också stöder!


Mediadrevet mot sjuka fortsätter!

Stackars alliansens riksdagsledamöter! De sitter pressade med ansvar för att rösta igenom århundrats största nedskärning av den svenska grundtryggheten, tryggheten DU som arbetande och skattebetalande svensk haft att inte hamnar på gatan om du drabbas av sjukdom, arbetsskada eller bilolycka.  

Den tryggheten avvecklas den 4 juni. Om inte tillräckligt många, typ 10-15 riksdagsledamöter, i sista stund vägrar. Enl socialförsäkringsutskottets betänkande kommer förslaget att leda till att ca 100000 av de som idag uppbär ersättning kommer att vara utförsäkrade år 2013. Men förslaget gäller ju inte bara dessa 100000 som idag är sjuka, utan även 6-7 miljoner svenskar som idag är friska.

Ekonomerna jublar över sin kortsiktiga lösning (eller är det kanske den slutliga?). Här kommer det att sparas miljarder, miljarder, miljarder. Sparas för vadå, undrar vän av ordning. Betala av på den redan låga statsskulden, sänka de redan sänkta skatterna, dela ut som bonusar till de redan rika miljardärerna?

Men även inom alliansens riksdagsledamöter finns det de som fortfarande har sitt samvete och sin empati i behåll, och som kan fundera över vilka de där 100000 som kommer att utförsäkras ÄR. Kanske är det någons dotter, någons mamma, någons hjälpsamme granne, någons utbrände läkare? Kanske är den här pinnen i statistiken åtminstone för någon, inte helt värdelös?  Och vem har rätt att bedöma vem som är värdelös?

Så idag visar media empati, empati med de stackars folkvalda riksdagsledamöter som kan vara slitna mellan grupptrycket och samvetet. Idag visar ni ert stöd - för förtryckarna! 

Om det nu är så att vissa läkare känner sig hotade av vissa patienter, är det då inte läkarens ansvar att skaffa sig kompetens för att kommunicera  och förstå patienten! Den patienten som känner sig sedd och förstådd behöver varken ljuga eller hota, och accepterar nästan alltid läkarens bedömning, även när det gäller behovet av sjukskrivning. - Jag har ingen avhandling i detta ämne att stötta mig på, bara min egen erfarnhet från mångårigt arbete med dessa så kallade "besvärliga patienter". 

Men nu gäller det ju för förtryckarna att skuldbelägga de sjuka, för endast så kan det dåliga samvetet hos alliansens riksdagsledamöter kanske mildras? 

Men är inte samvetet till för att lyssnas på?


Mediadrevet mot de sjuka:

31/5 Sjukfrånvaro smittar- enl regeringens egen myndighet
1/6  Läkare hotas att sjukskriva - Desperata sjuka hos besvärliga läkare
Mer av samma smörja: Hela Gotland, 
Dagens medicn
 Dalarnas Tidnignar  32 identiska
Svd, Forskning Webfinanser

Viktigt! Jag har inget emot Malins Swarlings avhandling. Den har jag ännu inte hunnit läsa. Nej, min ilska riktas emot hur hennes forskning utnyttjas av media för att kränka de sjuka. Jag tror inte hon var medveten om hennes forskning skulle användas, det är ju ändå flera års arbete att doktorera. Den som vill läsa hennes avhandling hittar den här.

Om jag hade möjlighet att närvara skulle jag dock vilja ställa denna fråga: Vad har du för belägg för  påståendet att det är sjukskrivningen snarare än sjukdomen som bidrar till utslagning?

Bloggar om påskupproret (45 inlägg) (+)  

Relaterat: utanförskap(&), samhälle(&), hälsa(&), sjukförsäkring(&), politik(&), riksdagen(&), namninsamling, lagförslag, sjukskrivningsregler, manifestation, juridik, socialdepartementet, sjukpenning, proposition, cristina husmark pehrson, regeringen, protest, diskriminering, försäkringskassan, sjukersättning, alliansen, sjukförsäkringar, sommar, borderline, psykisk sjukdom sommar, solsken  väder, regnsol, lunch, vår  midsommar påskupproret påskuppropet politik, hälsa, fördomar, psykvård, självmord, samhälle, barn, funktionshinder, vänskap, deprimerad, depression, psykisk sjukdom, vård, borderline, ångest sjukförsäkringar

Bloggar om manifestation (54 inlägg) (+)   RSS-flöde för manifestation

Relaterat: regeringen(&), protest(&), sjukskrivningsregler(&), hälsa(&), sjukförsäkring(&), juridik(&), sjukpenning(&), proposition(&), cristina husmark pehrson(&), samhälle(&), påskupproret(&), utanförskap(&), mobbing maraton ifau försäkringskassan(&), sjukersättning(&), alliansen(&), namninsamling(&), politik(&), lagförslag(&), riksdagen(&), diskriminering(&), socialdepartementet(&), vård(&), självmord(&), välfärd(&), moderaterna(&) , värme sjukförsäkringen samhälle, moderaterna, sjukvård , , , , , ,  Knuff.se  sjukförsäkring utslagning hemlöshet utanförskap betessläpp pingst  vår  riksdagen  helg media svt resurs Påskuppropet och namninsamlingen fortsätter givetvis trots att protestlistan nu inlämnats, uppropet avslutas den dag regeringen verkligen tar sitt ansvar och backar helt från förslaget, och ber de sjuka om ursäkt för den kränkning vi utsatts för genom denna proposition!

RSS 2.0