Ljuständning vid försäkringskassan

 I Hofors, Gävle och Sandviken har man börjat tända ljus utanför FK kontoren för att hedra de som tagit sina liv till följd av avslag från försäkringskassan. Det är ju förskräckligt att vi har hamnat i den här situationen; men jag tackar Resurs Gästrikland för deras iniativ! 

JennyVill samtidigit berätta att samarbetet börjar ge resultat; tack Gertie, Maria och Margareta för er ansträngning med artiklen!

http://dagbladet.se/insandare/1.997845

Det är bra som det är, för jag tänker inte bli sjuk!

Jag tackar idag sign Fallen för att få återge hennes reflexioner över Manifestationerna mot Utförsäkringslagen! För dig som är intresserad av hur det gick med manifesterandet i Helsingborg, Göteborg och Stockholm titta in på resurs.ning.com. Manifestationerna i Härnösand bevakades i radio, se här.


Gunnar Axéns blogg, ordf i sjukförsäkringsutskottet


Idag sken solen. Massor av människor var ute i sommarvädret och med löneplånboken brännandes i fickan. Sprang en dit eller åt ett annat håll. Stod där med utdelningslappar om sjukförsäkringen. Många tittade på en och skakade på huvudet. Andra sa ett artig "Nej" eller kanske den mest hemska kommentaren, "Det är bra det som är, för jag kommer inte bli sjuk"

Är det av omedvetet eller mera bara dumdristigt?

Har kollat nyheter, press och mer därtill. Det enda man möts av. Pandemi hotet. Något som händer visserligen på andra sidan jordklotet, men vi är så mobila idag... Om worse case, det kan gå fort. Då slås med en ny tanke som triggar känslan Rädsla. Luftburet virus. Detta lyser över alla löpsedlar. Visst viktigt men hur många tar in hur relevant och viktigt det egentligen är. Hur många vet hur många spanska sjukan tog? Eller bara vad är egentligen spanska sjukan... Ja, det var som sagt väldigt länge sedan. Kring första världskriget...

Där stannar min tanke. Tillbaka till manifestationen idag. Gjorde något konstruktivt. Istället för att oroa mig för min framtid, mina bröder och systrars framtid. Så visade jag istället vad, hur och varför. Fast jag mera blev kallad "kommunist" bakom min rygg. Skiter väl jag i, för saken handlar inte om kommunism, skattepengar eller fusk. Utan andra människor värdighet, rättigheter och meningsfullhet.

När spanska sjukan härjade. En luftburen virus sjukdom. Räcker med att man andas samma luft som någon annan. Då saknades kunskapen om virus, men bakterier och vaccin för bakterie infektion var något relativt nytt. Man forskade och man trodde då att det var en bakterie. Här saknades då en massa kunskap. Pga okunskapen var worse case ett faktum. Något som man inte kunde komma ifrån och om man hade haft kunskapen som vi har nu. Kunde mycket av det som skedde aldrig ha hänt.

Det som görs idag, med sjukförsäkringen. Handlar och har gemensamma grunder som pandemin spanska sjukan. Man har inte tagit fram några planer, worse case scenarios eller bara tittat på den forskning som finns om hur det är leva under denna enorma press. Press om att inte pengarna räcker till, att inte bli sedd eller värsta av inte bli trodd. Här jagar man alla som eventuella fuskar, man ser inte helheten och man ser bara små sakerna. Tänk om det hade funnits studier och något sätt kunnat skattat psykisk ohälsa. Då hade mycket varit så mycket tydligare på alla möjliga sätt.

Då när spanska sjukan spreds som en löp eld genom land mellan länder så småningom över hela jorden. Fanns inte kunskapen, utan man hade då inte verktyg eller redskap för att överhuvudtaget kunna studera ett virus. Mikroskåpen var inte så pass kraftiga eller effektiva så man såg viruset, utan man kunde precis urskilja de olika bakterie stammarna.

Däremot, idag har vi så många verktyg, redskap och kunskap. Inom alla områden men det som vi göra. Inom vissa använder vi inte dem. Kanske därför svininfluensa sprids som ett hot, första gången och inte ens fågelinfluensan fick pandemi varning, utan endast epidemi varning. Handlar kanske om, att vi måste vakna upp och se våra medmänniskor som faktiskt finns runt om oss.. Eller så stannar allt, där det verkar alltid stanna "kommer inte hända mig"...

Vem vet egentligen?

Bad min tonåring komma på något som kunde få folk att vakna till. Då visste inte jag alls något om detta nya luftburna virus alls. Det var som sagt det som min tonåring kom med som svar. En sorts sjukdom som skulle hota mänskligheten. Det är då som många skulle vakna till och få en insikt om att det finns något bortom "Det kommer aldrig hända mig"

Om influensan:
WHO varnar för global pandemi
Anna Bäsén: Hela världen kan drabbas
Mexiko kan tvångsisolera sjuka
Nyzeeländska studenter i karantän
Flera fall av virussmittade upptäcks
Nyzeeländska studenter i karantän
Allt fler smittade i Mexiko och USA
Ny influensatyp sprider oro i Mexiko
Ny dödlig influensatyp skapar oro
Ny dödlig influensatyp skapar oro
Ny dödlig influensatyp skapar oro
Svininfluensa skrämmer världen
`Kan bli pandemi`
`En nysning i bussen kan uppfattas som livsfarlig`
Kan bli världsomfattande pandemi
Okänt virus har smittat omkring 1 000
Panik är ett större hot än själva influensan
värme våren svininfluensa pandemi

Stoppa jakten på sjuka! Landsomfattande manifestation på lördag!

Aktionsgruppen för sjukförsäkrades rätt har utmanat Resurs och övriga handikapprörelsen till att anordna landsomfattane manifestationer till försvar för sjukas rättigheter. Och ...på inte mindre än sex olika platser i landet planeras manifestationer och torgmöten den 25 april! Oavsett om du själv är frisk eller sjuk, stark eller svag uppmanar vi dig att bidra, antingen genom att närvara själv eller sprida vidare till andra! Det gäller VÅR sjukförsäkring, och VÅR rätt till stöd när vi är sjuka! Alla har varit med och betalat för sjukförsäkringen; och vi kommer alla att få betala konsekvenserna för Utförsäkringslagen; genom minskad trygghet om vi själva eller vår familj drabbas och genom ökade klyftor och ökad misär i samhället! Det är hög tid att säga ifrån!

Dessa manifestationer planeras på lördag!

Härnösand: Demonstration, samling i Stadsparken kl 12.00.

Helsingborg: Manifestation Tid: kl. 12.15. utanför stadsbiblioteket
Västerås: Torgmöte/manifestation på Sigmatorget kl 12

Stockholm: Torgmöte/Manifestation på Mynttorget 14.00.

Göteborg: Demonstration. Tid: kl. 13.00. Plats: Brunnsparken (Johannastatyn)
Skellefteå: För info kontakta! ulrika.larsson@norsjo.net

Men detta är bara början! Vi kommer att fortsätta att samlas och protestera; samlas och stödja varandra och skriva och informera- Det bubblar i Sverige.. och de ansvariga kommer att få det hett om öronen!

För er som vill vara med och hjälpa till välkomna till vårt sociala forum, resurs.ning.com!

Stort tack till Aktionsgruppen för sjukförsäkrades rätt för att ni gått i täten!

Väl mött på lördag!

Och angående att bloggar inte skulle vara viktiga.. är det inte bara mediedinosariernas försvar mot den fruktade folkdemokratin-  känslan av kontrollförlust när redaktörerna inte längre har all makt över vad som får läsas i Sverige...

1,5 miljoner svenskar läser bloggar varje vecka
"Bloggarnas makt överdriven"
Få svenskar läser bloggar dagligen
Gunnar twittrade direkt...

Läkare sågar arbetsförmågebegreppet - det är fejkat!


Veckans läkartidning belyser något som Resurs skrivit om under en längre tid - bedömning av arbetsförmåga enl strikt medicinska grunder är inte bara svårt - det är omöjligt! Hela rationalen bakom sjukförsäkringen, både den som gällde före och efter den första uli 2008 är fejt, fusk, lögn. Visst kanske en läkare i samråd med patienten kan bedöma om det föreligger behov av sjukskrivning- men däremot inte om det behovet enbart beror på en medicinsk relaterad nedsättning av arbetsförmågan gentemot hela arbetsmarknaden. Tidigare hanterade handläggarna detta genom att i stor omfattning lita på läkarnas bedömning av behovet av sjukskrivning och att låta sjukskrivningar ibland rulla på längre.. sjustegsmodellen användes nog sällan fullt ut; den som hade en anställning bedömdes i första hand mot den; den som var arbetslös mot möjligt förekommande arbeten. Ibland blev det inlåsningseffekter- som läkare kunde man se att den sjukskrivne kanske aldrig skulle komma tillbaka till sin arbetsplats, men däremot kanske skulle trivas i ett annat jobb. Sådana fall krävde ibland en del motivationsarbete att få patienten att våga släppa taget om sin anställning; och ibland kunde arbetsgivare köpa ut en sjuk genom att erbjuda sig att betala en kortare utbildning.

Men sedan den 1 juli 2008 har inte längre handläggarna den möjligheten, de kan inte längre skjuta upp besvärliga beslut- de tvingas att ta ställning tidigt. I vissa enskilda fall kanske det är bra. Men problemet finns kvar- de ska bedöma efter ett begrepp som saknar definition och som i det enskilda fallet är utomordenltigt luddigt; i precis vilken mån består nedsättning i arbetsförmåga av sjukdom och i vilken mån på något annat; socialt, psykiskt, praktiskt, ekonomiskt eller utbildningsmässigt?   INGEN vet hur detta ska göras korrekt, varken läkare, patient eller Fk. Ändå är det det som ska avgöra om en sjuk människa får vara kvar i "välfärdssamhället" eller kastas i "utanförskap". Vi läkare riskerar att tillsammans med fk-handläggarna bli de sjukas bödlar! Låt oss inte längre tiga om fusket - socialdepartementets fusk med arbetsförmåge-begreppet!

Läkartidningen:
Det renodlade medicinska arbetsoförmågebegreppet är fejk
Arbetsförmåga i sjukförsäkringen - så beskrivs begreppet i ...


Borde alla deprimerade jobba?

Idag, påskdagen, läser jag om den deprimerade kvinnan som behandlar sina depressioner med att arbeta. Hon skriver att hon genom att fortsätta arbeta trots depressionen mår bättre och blir friskare fortare. Och hon har säkert rätt. För henne. Det gäller också vissa av mina patienter, att arbetet är den sista livlinan, den som de vet att de inte får släppa. Och det är väl gott så. För dem.

Om det bara vore så enkelt. Att depression var en sjukdom som botades av att bara "ta sig samman" och "jobba på". I sådana fall vore det ju verkligen ett revolutionerande och viktig artikel i dagens Aftonblad. 

Men nu är det ju inte alla förunat att ha en arbete som är så hälsobringande vid en depression. Jag älskar mitt arbete, men vet att kombinationen av mycket ansvar, höga krav och lite utrymme för flexibilitet blir en giftig brygd när depressionen rullar in. När kraven blir övermäktiga, tidboken bångnar och tårarna rinner. Då måste jag bort; ta promenader i skogen, gå och simma, måla, sova och skriva dagbok. Ta hand om mig själv helt enkelt. Den dagen hjärnan fungerar igen, och det går att fatta beslut igen kommer längtan till jobbet tillbaka. Tre gånger har jag varit sjukskriven; tre gånger har jag kommit tillbaka. Lite starkare och mycket klokare varje gång. 


Kram och Glad påsk önskas alla ni som kämpar mot sjukdomar och media-påhopp!! 

 

Ännu en långfredag

Vaknar tidigt. Har sovit med kläderna på nattande sonen. Långfredagens morgon, tänker på Jesus kval i Getsemane. Hur alla svek när han svettades blod över smärtan i att försona människan med Gud; eller kanske Gud med människan. Hur skulle den perfekta allomfattande kärleken kunna stå ut med en i vissa delar ondskeful och mycket bristfällig, och därtil inte sällan arrogant mänsklighet. Smärtan att tvingas acceptera det oaccepterbara; att älska människan trots hennes ondska.

Att förena den oändliga ilskan över synden med den ännu större kärleken till denna lilla vilsna människovarelse. Guds ångest, att tvingas göra våld på sig själv, och i det skapa en något större, något unik, försoning.

Försoningen föds ur smärtan. Jesus, som Gud och som människa, svettas blod.

Jesus vånda i Getsemane, förberedelsen för att stå ut med långfredagens plågor, stark att inte böja undan, att inte låta sig bli provocerad. Stark för att kunna leva i kärlek under kränkningar och våld. 

Skönt att man inte är Gud, hinner jag tänka, innan det slår mig att det är just detta som även jag står inför. Och att Gud förmanar mig att låta honom vara min förebild.

Och tiderna har inte förändrats, idag liksom för 2000 år sedan, är människan både svag och stark, både ond och god.
Idag, liksom för 2000 år sedan, bespottar och hånar de starka de svag, idag liksom för 2000 år sedan behandlas sjuka som leprasjuka, besmittade, tvingas leva i utanförskap. I dag liksom för 2000 år sedan. Inget har hänt.

Men något har hänt. Jesus svettades inte bara i Getsemane, han lät sig också bli korsfäst. Och på korset sade han något anmärkningsvärt denna långfredag för 2000 år sedan. "Herre, förlåt dem, de vet inte vad de gör" Herre, förlåt dem, de vet inte vad det gör. Jesus lösning på ondskans dilemma? Att människan faktiskt inte riktigt förstår hur ont hon gör. Man skulle tycka att det var för enkelt, för bagatellartat, om det inte var för de där svettandet av blod. Och medvenheten om att inte heller jag är helt medveten om vad ont jag gjort, och gör.

Idag, långfredagen 2009, möts jag av nygamla nyheter som väcker min vrede. Det går inte längre en dag innan propagandan mot sjukskrivna florerar i media. Jag blir så arg, känner ilskan krypa i kroppen. Dessa människor som gång på gång kränker sjuka och svaga.. Ska det aldrig ta slut...

Min ilska, min vrede- med Guds hjälp - vänds den inte till hat. Med Guds hjälp försöker jag accptera att bespottarna och kränkarna också är människor, om än vilsna..  Det är svårt, men nödvändigt, denna långfredag.

Polis och försäkringskassa får gemensam mottagning

Försämringar i tystnad

Hårdare krav för at få sjukskrivning

Hårdare attityd från Försäkringskassan

Inte lika för alla

`Hur ska Lasse orka leva vidare?`

Försäkringskassan skapar sjukdomar


Svenskarna fortsätter sin kamp mot maktmissbruk och lögner

Dagens nyhetsskörd visar att svenskarna är på hugget, och att deras kamp börjar ge resultat. Vi kan bland annat läsa att

Jan fick rätt mot kassan, att Kenneth fortsätter kämpa för sin frihet att Cristina Husmark ställs mot väggen för sina lögner (Ministern förklarar sin matematik) och att Riksrevisorn ska granska Försäkringskassans IT .

En annan trevlig sak är att vi blir allt fler i Resurs; bara på forumet finns i dag 72 medlemmar; du kommer väl med?

Välkommen till http://resurs.ning.com !
RSS 2.0